Laatst bijgewerkt op 19 november 2015
Laatste update op 19 november 2015
Jaarlijks vindt op 19 november Wereld Toiletdag plaats. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor 2,5 miljard mensen die geen toegang hebben toiletten en schoon water.
Doordat in verschillende landen mensen massaal buiten hun behoeftes doen sterven er jaarlijks duizenden jonge kinderen aan de gevolgen van diarree en andere ziektes. Daarnaast ondervinden ouderen, gehandicapten en meisjes die bijvoorbeeld ongesteld zijn problemen met het naar school of werk gaan wanneer er geen toegankelijke toiletten zijn. UNICEF vindt dat ieder mens het recht heeft om gebruik te kunnen maken van toiletten en schoon water. Daarom zet de hulporganisatie zich in om de sanitaire omstandigheden wereldwijd te verbeteren.
Libanon
Eén van de landen waar het gebrek aan voorzieningen de belemmerende factor vormt. Veel gevluchte Syriërs leven er in primitieve omstandigheden: in kleine tentenkampjes zonder stromend water of riolering. De slechte kwaliteit van het water in combinatie met dicht opeengepakt levende mensen en onhygiënische omstandigheden in de kampementen verhoogt het risico op ziektes. Om de vluchtelingen te helpen werkt UNICEF op tal van plekken aan de verbetering van het water, riolerings- en afvalsysteem.
Niet naar de wc gaan komt niet altijd doordat er geen toiletten zijn. In sommige landen is het gebruik van toiletten simpelweg niet ingebed in de cultuur. Bijvoorbeeld in India. Met de muzikale campagne ‘Take Poo to the Loo’ wil UNICEF de bevolking ervan doordringen dat buiten poepen tot ziektes kan leiden. In een grappig animatiefilmpje zie je een rond stuiterende dansende drol die overal voor problemen zorgt en duidelijk maakt dat buiten poepen tot onhygiënische omstandigheden leidt. Mede dankzij de populaire band die het filmpje muzikaal begeleidt is er veel aandacht voor de oproep.
“Gelukkig zien steeds meer Indiërs in dat het verstandig is om je behoeftes op een toilet te doen”, vertelt de Nederlandse Caroline den Dulk van UNICEF in India. Dit jaar werd het Nadia district (5 miljoen inwoners!) wildpoepvrij verklaard. Er zijn inmiddels 355.000 toiletten bijgebouwd. Een resultaat met verstrekkende gevolgen, aldus Den Dulk: “Investeren in schone toiletten en veilig water zorgt er voor dat de kinderen minder snel ziek worden en vaker naar school kunnen gaan.”
Nog meer Wereld Toilet Dag:
> Let’s Give A Shit