Positieve invloed op het milieu en de buurt!
Ook wel eens een pak soepmix gehad dat je hebt moeten weggooien, omdat je te lang in je kast stond? Of een stuk kaas in je kerstpakket gehad dat je helemaal niet lekker vond en het direct in je prullenbak hebt gegooid? Hartstikke zonde, want je had er vast iemand blij mee kunnen maken!
In Nederland wordt per persoon vijftig kilo goed voedsel per jaar weggegooid en dit vooral door het feit dat consumenten niet bewust zijn van deze verspilling. Initiatief FoodSharing wil dit tegengaan door mensen in hun eigen buurt de overige etenswaren met elkaar te laten delen. Niet alleen goed, maar ook hartstikke gezellig. Zo leer je je buurtjes misschien wel een keertje kennen. Eva van Dijk richtte dit project samen met Anne Marie Verkade-Diphoorn op. Inmiddels zijn zij zelfs een stichting en zijn ze hard bezig om het initiatief flink van de grond te krijgen. Met succes, want afgelopen week veroverden zij met FoodSharing een plek in de halve finale van de ASN Bank Wereldprijs.
Jullie zijn door naar de halve finale, wat was jullie eerste reactie?
Eva: “We zijn natuurlijk heel blij dat we de halve finale bereikt hebben! We zijn nu nog met vier projecten over. Eind oktober moeten we documenten aan de jury leveren: een projectplan, en een financieel plan onder andere. Op basis van die documenten besluit de jury welke twee projecten hun plannen mogen verdedigen in de finale op 13 november in Utrecht. Wij gaan vol vertrouwen aan de slag met deze documenten want wat ons betreft is het duidelijk dat FoodSharing, zodra het bekend is en veel mensen meedoen, een grote impact gaat hebben!”
Hoe is FoodSharing ooit begonnen?
“Zelf had ik de website van FoodSharing opgezet zoals we ‘m nu kennen. Dat deed ik twee jaar geleden, op de Dag van de Duurzaamheid. Anne Marie had een aantal communities opgezet op Facebook voor verschillende regio’s in Nederland, waarin mensen al producten met elkaar konden ruilen. Via FoodGuerilla hebben wij elkaar gevonden en zijn we samen verder gegaan met FoodSharing.”
Waar bestaat FoodSharing uit?
“We hebben nu een website, waarop mensen hun producten kunnen aanbieden. Je kunt dan voor jouw regio zien wat voor producten er worden aangeboden en daar kun je dan op reageren, als je iets wilt hebben. Ook hebben we kasten die op openbare plekken in verschillende regio’s in Nederland te vinden zijn, waar je de spullen die je over hebt in kunt stoppen. Andere mensen uit jouw buurt kunnen dit meenemen of ruilen voor iets dat zij nog hebben staan.”
Merk je dat mensen, die deelnemen aan FoodSharing, bewuster worden van voedselverspilling?
“Wanneer mensen horen van FoodSharing worden mensen inderdaad bewuster van het eigen probleem. Dan denken ze opeens aan een product dat ze nog in de kast hebben staan dat ze niet meer gebruiken en in een kast kunnen zetten.”
Vindt je het belangrijk dat ook veel andere mensen, op landelijk niveau, bewuster moeten worden van het voedsel dat ze verspillen?
“Zeker! Er is een gedragsverandering nodig op het gebied van dit probleem. Wel is het leuk om te zien dat als consumenten iemand hebben in hun directe omgeving die zich hierom bekommert, zij dit ook gaan doen. Op die manier worden zij inderdaad bewust van het eigen weggooigedrag. Bij FoodSharing gaat het ook een beetje zo. Mensen moeten eerst zien dat het er is. Daarom moeten er meer kasten komen op verschillende plekken in Nederland. Dan worden er hopelijk nog véél meer mensen bewust van voedselverspilling.”
Wat is jullie uiteindelijke doel?
“We willen het veel groter aanpakken. Een mooie, overzichtelijke website maken en het project met de kasten uitbreiden tot overal in Nederland. Anne Marie en ik willen echt dat FoodSharing straks een gevestigde community is en dat we hiermee in Nederland verschil kunnen uitmaken. Dat kan als iedereen hier aan mee doet. Lokale projecten die hetzelfde doen als wij, kunnen we hier bijvoorbeeld in meenemen. We hebben hier alleen wel geld voor nodig, dus zijn wij nu in de running om de ASN Bank Wereldprijs te winnen.”
Lees ook:
> Intratuin vanaf vandaag gifvrij voor de bij!
> Ikkominactie: voor Dier en Natuur