Blijven we duurzaam water naar de zee dragen?
Het is al 36 jaar geleden dat de 1e HR‐ketel in Nederland werd geïntroduceerd. Toch wordt anno 2017 de opgewekte warmte nog steeds niet efficiënt getransporteerd en afgegeven. Radiatoren stralen ongeremd de warmte naar de buitenmuren en ook geïsoleerde CV‐buizen stralen nog veel warmte uit.
Zo komt maar een deel van de met hoog rendement opgewekte warmte werkelijk op de plaats van bestemming. We schreven al eerder wat je zelf kan doen om je radiatoren en cv-buizen efficiënter te isoleren, Slapend rijk: 2 simpele methodes om je opgewekte warmte nog beter te benutten. Maar ook bij goed geïsoleerde nieuwbouw woningen is nog veel winst te behalen.
Meer lekken, meer oplossingen
De Nederlandse bouw slaagt er inmiddels redelijk in om warmteverlies via de gevels en het dak te beperken, maar de begane grondvloeren verliezen nog steeds veel te veel warmte. Daarom verbruiken nieuwe woningen meer gas dan de bedoeling is. Is er sprake van vloerverwarming, dan is het verbruik nog hoger en dus ook het warmteverlies.
Op de infraroodfoto hiernaast is te zien hoe de aarde om het huis wordt opgewarmd via de funderingsmuren. De met EPS geïsoleerde vloer met vloerverwarming laat nog te veel warmte door. Ook hier is een innovatieve oplossing voor handen, die van de flexibele thermosfles, die dit verlies flink kan beperken.
Kijk op deze video hoe dat in z’n werk gaat:
Voor meer informatie of vragen over jouw specifieke situatie kun je terecht op www.tonzon.nl
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.