Een financieel gezond leven is niet voor iedereen weggelegd. Bij de één gaat dat nu eenmaal makkelijker dan bij de ander. De persoonlijke situatie, een vaste baan of juist de mogelijke tegenslagen en een uitkering hebben hier grote impact op. In dit een artikel een aantal tips die helpen om een gezonde financiële situatie te creëren en te behouden.
- Houd overzicht
Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Zorg dat je goed weet wat je vaste lasten zijn en hoeveel je per maand overhoudt om te sparen leuke dingen van te doen of te kopen. Check regelmatig je bankrekening(en) en weet wat er wordt afgeschreven, dit helpt ook bij onverwachte situaties. Een goede tip om overzicht te houden is om je maandelijkse budget in Excel te plaatsen, dat helpt echt om orde in mogelijke chaos te scheppen.
- Spaar en bespaar
Probeer een deel van je inkomen, minimaal 5 a 10% van wat er binnen komt te sparen. Hiermee bouw je een buffer op voor grotere uitgaven of kun je toewerken naar een lang gewenste bijzondere vakantie. Ga minimaal 1x per jaar na of je kunt besparen, denk hierbij aan vaste lasten als energie, telefonie en internet. Daarnaast worden er ook forse besparingen gerealiseerd op zaken als verzekeringen. Wees hier creatief en kritisch.
- Ken je open deuren
- Je moet werken om geld te verdienen, zorg dat je een baan vindt met een leuk of goed salaris. Doen wat je leuk vind is minimaal net zo belangrijk maar als het niets oplevert is de glans er snel vanaf.
- 40% Korting – het schreeuwt van de aanbiedingen af en het ziet er vaak heel aantrekkelijk uit. Maar heb je het ook echt nodig? Ga niet impulsief te werk en ga na of je het product echt nodig hebt. En laat je niet misleiden, kijk altijd even op internet en zoek op productnaam en code om na te gaan of het echt zo’n voordelige aanbieding is.
- Geen verstand van financiën? Dat kan, we weten tenslotte niet alles. Regel is dan: zorg dat je er verstand van krijgt, schenk het aandacht en lees erover. Internet is hierbij een prima bron maar je kunt er ook goede boeken over lezen. Annemarie Van Gaal heeft bijvoorbeeld een aantal goede boeken geschreven met gedegen financieel advies.
- Geld lenen kost geld! De zin zegt het al, een lening aangaan of hebben is niet per definitie een “bad thing”. Het kan een prima uitkomst zijn bij de aankoop van een auto of nieuwe keuken. Maar wees voorzichtig met het lenen van geld, zorg dat je er van te voren goed over nadenkt en dat je bepaalt welke maandlasten je kunt betalen. Daarnaast is het van belang de looptijd van de lening af te stemmen op de levensduur/gebruiksduur van het product waarvoor je geld leent. En heb je een oude bestaande lening? Kijk dan goed of je deze niet goedkoper kunt oversluiten, de rentes zijn tegenwoordig historisch laag namelijk.