6 Manieren om je bedrijf te beschermen tegen online gevaren

Hackers zijn steeds beter in staat om door te dringen bij grote bedrijven. Het doel hierachter is natuurlijk om een grote zak geld weg te halen bij het bedrijf. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten. Het is daarom aan te raden om het bedrijf zo goed mogelijk te beschermen tegen online gevaar. In dit artikel gaan we daar dan ook dieper op in.

De belangrijkste maatregel

De belangrijkste maatregel is het aanschaffen van een VPN. Dit is de hoeksteen van een goede strategie voor cyberbeveiliging. Wat is VPN dan? Dit is een applicatie of programma dat geïnstalleerd kan worden op een breed scala aan technologische producten, zoals tablets, smartphones en routers. Een van de grote voordelen hiervan is dat je hiermee jouw locatie kunt verbergen. Daarnaast wordt de data die je verzendt en ontvangt, versleuteld. Hackers hebben hierdoor geen toegang meer tot jouw persoonlijke gegevens of belangrijke gegevens van het bedrijf, zoals wachtwoorden, financiële gegevens of persoonsgegevens.

Wachtwoorden

Daarnaast zijn wachtwoorden van groot belang, met name de extreem sterke wachtwoorden. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om:

  • Geen persoonlijke gegevens in het wachtwoord te gebruiken;
  • Wachtwoorden te maken van meer dan 10 tekens;
  • Per account een ander(e) (variatie van een) wachtwoord te hanteren.

Dit kan bewerkstelligd worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een wachtwoordmanager. Hierin kun je met één centraal wachtwoord al je andere wachtwoorden opslaan. Ook het creëren van wachtwoorden met tekens, cijfers en letters is mogelijk.

Software updates

Tevens is up-to-date software van belang, aangezien dit voor hackers een belangrijk toegangsmiddel is. Wanneer de software namelijk niet bijgewerkt is, is er sprake van veiligheidslekken Wanneer de updates gepubliceerd worden, kunnen hackers het door de update gedichte veiligheidslek nabootsen en toepassen bij bedrijven die de update niet hebben doorgevoerd. Hierdoor kunnen belangrijke gegevens op straat komen te liggen.

Opslaan van gegevens

Ook het opslaan van gegevens is van groot belang. Daarvoor kun je een aantal belangrijke maatregelen nemen die hierop betrekking hebben:

  • Maak regelmatig back-ups;
  • Sla gegevens van klanten of financiële gegevens versleuteld op;
  • Is er toch sprake van een lek, doe dan aangifte bij de politie.

Antivirussoftware

Steeds vaker komt ook antivirussoftware weer om de hoek kijken. Dit kan namelijk een eerste laag van bescherming vormen voor elk bedrijf. Daarbij is het wel belangrijk om ook de rest van het systeem af te stemmen op de maatregelen die genomen worden. Medewerkers die de verscheidene tools in de gaten houden, zijn daarom erg belangrijk. Geïnstalleerde software moet namelijk wel gemonitord worden, want anders heeft de software weinig zin.

Maak afspraken

Ook het maken van afspraken met het personeel is enorm belangrijk. Een systeem of procedure kan technisch nog zo veilig zijn, toch kan het nog steeds bij het personeel fout gaan. Het is daarom belangrijk om ook het personeel te trainen om gevaren te herkennen. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld phishing-mails, een USB-stick waar een virus op staat, een spookfactuur of het niet afsluiten of vergrendelen van schermen als er geen werk verricht wordt.

Is er dan toch sprake van een lek of gevaar, dan is het belangrijk om een goed plan te hebben hoe dit het best aangepakt moet worden. Het snel stappen ondernemen is dan ook van groot belang om het lek zo veel mogelijk te beperken. Hoe sneller er geanticipeerd kan worden, hoe kleiner het lek wordt gehouden.

Er zijn dus een groot aantal maatregelen die je kunt nemen om het systeem zo goed mogelijk te beveiligen. Heb je zelf nog andere tips die je gebruikt om jouw bedrijf te beschermen? Laat het ons dan weten in de reacties!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *