“Ik wil streekproducten maken”
Imker Deborah Post studeerde Bedrijfskunde in Rotterdam maar komt oorspronkelijk uit een dorp. Haar studie sloot niet altijd aan bij haar verwachtingen en visie op verantwoorde handel. “Ik moet in de winkel geїmporteerde biologische appels kopen terwijl deze ook in Nederland groeien.” Nu is Deborah Post de drijvende kracht achter Rootz: een merk voor biolologische appeltaart, appelsap en smoothies.
Tekst Lindy Bontenbal
Maar Rootz is niet zomaar een label op een verpakking. Het is een manier van leven. De Rootz appeltaart is bij biowinkels, horeca en hotels in de regio Rotterdam/Den Haag verkrijgbaar. De appelsap en smoothies zijn in heel Nederland te koop bij EkoPlaza. Samen met appelteler Robert Elshof denkt ze een grote sprong te kunnen nemen. De jonge polderklei met schelpjes geeft kalk en calcium aan de bodem. Dit zorgt voor lekker harde, sappige appels. Rootz gebruikt rijpe Elstar appels die na het plukken lokaal worden geperst.
Blije gezichten
Rootz heeft een bijenvolk en 100 appelbomen in Midden-Delfland. Samen met 2 boomgaarden in Brabant en de Flevopolder levert dat heerlijke, verantwoorde appeltaart op. De Rootz appeltaarten worden gebakken in een zorgbakkerij in Naaldwijk die vanaf 2014 zonder subsidie draait. “Het is een ambachtelijke bakkerij die oerspeltmeel en echte boter gebruikt”, licht Deborah toe. “ Op de zorgbakkerij werkt bijvoorbeeld ook een jongen die één hand kan gebruiken. Met deze goede hand schilt en snijdt hij de appels. Hij is trots op wat hij doet. Iedere keer als ik de bakkerij bezoek, zie ik alleen maar blije gezichten.”
Plukken
Iedereen die zin heeft kan Rootz een handje helpen door mee te plukken. “Voor de appeltaart hebben we onlangs al een plukdag gehad,” legt Deborah uit. “Dat was in een 100 jaar oude boomgaard in Brabant. We waanden ons in een aards paradijs! Volgend jaar volgt de plukdag voor de appelsap in de Flevopolder. “ Maar Rootz is niet alleen in de boomgaard te vinden. “Binnenkort zijn Robert en ik bij diverse EkoPlaza’s waar mensen kunnen proeven en ons vragen kunnen stellen. Door Rootz te kopen, doet de consument iets goeds voor de bij, voor de maatschappij en voor het in stand houden van de kringloop van onze natuur.” Op die manier is Rootz niet alleen een product of een stickertje maar een beleving en een manier van leven.
Toekomst
“Ik wil zoveel appelbomen planten dat we de bijen in leven kunnen houden”, vertelt Deborah met passie. “Zonder bijen oogsten we veel minder appels. Het is dus belangrijk dat we de bijen in leven houden zodat we de kringloop van de natuur in stand houden. Ik wil samenwerken met de natuur. We wonen in een paradijs in Nederland!”