Peter Diamandis vertelt zijn visie in Nederland
Op een zonnige novemberdag begeef ik mij naar de Amsteldijk voor een bijzondere middag. Ik ben in het gezelschap van de top van het Nederlandse bedrijfsleven: KLM, Cisco en andere grote namen. Ook vertegenwoordigers van onze overheid bevinden zich in de zaal. Ze zijn allemaal gekomen om te horen van een Griekse Amerikaan met een bijzondere visie. In het persvak zit ik gebroederlijk naast journalisten van diverse tijdschriften en ook de grote buitenlandse kranten zoals The Economist en The Financial Times hebben hun correspondenten naar Theater Carré gestuurd. Een cameraman van de NOS hoeft vandaag niet meer naar de sportschool want hij moet hard rennen om de presentator van het evenement bij te houden die dan weer rondjes rent over het podium en dan weer de zaal in springt.
Tekst Lindy Bontenbal
Ook de gemeente Amsterdam deed een duit in het zakje door theater Carré beschikbaar te stellen. Diamandis reist de wereld over met zijn boodschap hoe technologie de problemen in onze wereld kan oplossen. Zo was hij onlangs in Jordaniё waar hij onder meer de Jordaanse koninklijke familie toesprak. Dit jaar werd Diamandis uitgeroepen tot één van de 15 meest invloedrijke mensen ter wereld.
Op de Singularity University in Silicon Valley, Californiё worden verschillende wetenschappelijke disciplines bij elkaar gebracht en houdt men zich bezig met onder meer robotica, 3D printen en kunstmatige intelligentie. Diamandis is ook oprichter van de X-PRIZE foundation: een prijsvraag voor het oplossen van wereldproblemen via disruptieve technologie. Uitmuntende studenten kunnen een graduate programma volgen aan de universiteit die op NASA terrein ligt, en voor mensen uit het bedrijfsleven is er een 9-daagse ‘executive cursus’ beschikbaar. Inmiddels heeft de Singularity University ook enkele Nederlandse afgestudeerden. Het instituut heeft ook een ambassadeur in Nederland in de persoon van Yuri van Geest.
Overvloed
Peter Diamandis is voor de allereerste keer naar Nederland afgereisd en vertegenwoordigt de Singularity University en daarmee ook de Singularity Movement. Deze beweging gelooft dat disruptieve technologie de grote wereldproblemen zoals voedselschaarste en niet kunnen lezen en schrijven, kan oplossen. “Technologie neemt dat wat schaars is en maakt het overvloedig, legt Diamandis uit”. Het gaat er niet om dat iedereen straks in weelde leeft maar wel dat iedereen toegang heeft tot essentiёle voorzieningen zoals voedsel, gezondheidszorg, energie en onderwijs.” Diamandis gaat verder door ons het verschil tussen lineaire en exponentiёle groei uit te leggen. En de gevolgen te schetsen die erbij komen kijken als je als bedrijf niet snel genoeg bent. Hij noemt voorbeelden zoals Kodak dat failliet is gegaan vanwege Instagram en hoe bedrijven als Skype en Youtube diensten gratis hebben gemaakt waarvoor voorheen betaald moest worden. Als je niet bereid bent om je eigen organisatie als bedrijf ‘overhoop te halen’, dan zal iemand anders je voor zijn.
Google Glass
De zaal ligt dubbel als Diamandis tijdens zijn lezing een ludiek filmpje laat zien. Aan mensen op straat wordt gevraagd of ze wel eens hebben gehoord van Google Glass en drones. Een geїnterviewde dame vat het aan het einde van het filmpje humoristisch samen. “Dus die drone haalt straks mijn boodschappen en winkelen voor andere spullen hoeft ook niet meer want ik heb dan een 3-D printer die alles met een druk op de knop voor mij maakt. Wat ga ik dan met mijn tijd doen?”
Diamandis voorspelt onder meer dat ons voedsel uit 3-D printers zal gaan komen, een techniek waarmee zo ongeveer ieder denkbaar product product gemaakt kan worden op basis van een digitaal model. Ook is hij ervan overtuigd dat verzekeringsbedrijven overheden hun langste tijd hebben gehad en dat data-driven bedrijven de meest succesvolle bedrijven zijn en zullen blijven. Bedrijven die geen aandacht besteden aan exponentiёle groei en disruptieve technologie zullen het niet overleven, aldus de Amerikaan. Ook voorspelt hij dat authenticiteit een echte issue zal gaan worden. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om met een 3D-printer een masker van het gezicht van iemand anders te printen waardoor het kan gebeuren dat jij opgepakt kunt worden voor een misdaad die je niet hebt begaan. Het onderscheiden van nep en echt zal een steeds groter dillema worden. Verder legt Diamandis uit dat crowdsourcing de toekomst is. Iedereen ter wereld kan jou helpen om een probleem op te lossen.
Technologisch socialisme
Diamandis ziet technologie als onze spiegel maar vanuit de zaal worden kritische vragen gesteld. Technologie geeft ook macht aan de mensen, zegt een dame. Hebben we staks dan nog wel een overheid? Iemand anders merkt op dat de grondstoffen op aarde juist schaars zijn en dat we helemaal niet in een tijd van overvloed leven. Luid applaus volgt. En zorgt al die technologie niet juist voor nog meer stress en burnouts, vraagt iemand anders zich af.
Diamandis laat ons achter met stof tot nadenken en een aantal goede, duidelijke punten. Zoals het bij elkaar brengen van verschillende wetenschappelijke disciplines, vooruitkijken en voorkomen dat iemand anders jou voor is op technologisch gebied. Daarnaast is het een nobel streven om essentiёle voorzieningen beschikbaar te maken voor iedereen op aarde. Ook de boodschap dat er de komende jaren veel meer mogelijk zal zijn dan wij ons op dit moment kunnen voorstellen, klinkt aannemelijk. Die boodschap is ook voor duurzame bedrijven van belang. Ook in Nederland maakt onze overheid op diverse manieren gebruik van technologie. Zo worden er drones naar de Antillen gestuurd om het drugssmokkelprobleem aan te pakken. Maar voor het oplossen van de wereldproblemen is (mijns inziens) toch meer nodig dan technologie alleen. Zoals heldere wetgeving en goed leiderschap. Een corrupte overheid bijvoorbeeld kan alsnog een belemmering zijn die voorkomt dat technologische innovatie terecht komt bij de mensen die het juist het hardst nodig hebben, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden. Daarnaast brengen nieuwe technologische innovaties ook ethische dillema’s met zich mee en een noodzaak voor nieuwe of aangepaste wetgeving. Zo denkt men in de VS momenteel na over ‘verkeersregels’ voor drones.
Diamandis brengt ons aan het eind van zijn betoog weer ‘down to earth’. “Het is slechts een opinie. De weg naar overvloed zal geen weg zonder obstakels zijn. Ik heb niet alle antwoorden.”