Duurzaam eten? Eerst even van dat keurmerkinfuus af!

Duurzaam eten; een lekker containerbegrip waarbij de discussies lopen van e-nummers, die inmiddels de bijsmaak van een enge ziekte hebben, tot suiker, dat gezien wordt als het nieuwe roken. Gesteggel over wat lokaal is en gemor over voedselveiligheidsregels. Of we nu begrijpen wat duurzaam eten precies is, of niet, het leeft wel. Die aandacht voor duurzamer eten is helemaal terecht overigens, want ons voedsel bepaalt 34% van onze voetafdruk (onze impact op de aarde). Maar vraag 10 mensen op straat wat duurzaam eten is, en je komt terug met 10 verschillende antwoorden. 

Om maar te beginnen met de grootste misvatting: “Duurzaam, dat is toch biologisch?”. Nee dus. En duurzaam gaat ook verder dan andere keurmerken. Natuurlijk: keurmerken kunnen een handige tool zijn als je zeker wilt zijn dat de boer een eerlijke prijs krijgt (FairTrade) of dat jouw kip meer dan 1 A4tje ruimte heeft (BeterLeven Keurmerk). Maar een keurmerk zegt niets over al die andere duurzaamheidsaspecten, zoals biologisch niets zegt over eerlijke lonen of de manier waarop het product van A naar B komt.
Dit is misschien wat verwarrend voor diegene die net al zijn hoop op keurmerken had gelegd om nog enig houvast te hebben in de chaos van wat ‘duurzaam eten’ is. Máár eigenlijk is het heel goed nieuws dat duurzaam meer is dan alleen een verzameling keurmerken. Zo heerst de opvatting dat duurzaam duurder is. Maar dat gaat alleen op als je alle producten die je eerst zónder keurmerk kocht, nu mét keurmerk koopt (om zogenaamd duurzamer te zijn). Het mooie is, dat duurzaam eigenlijk gaat om bewuste keuzes maken, om een ándere samenstelling op ons bord. En als je duurzaam niet meer bekijkt op productniveau, gaat er een wereld aan kansen open

IMG_20160314_180712Om overzicht in de chaos te creëren heeft Smaackmakers 8 ‘future proof food principes’ opgesteld om te laten zien wat duurzaam eten is. In de komende blogs pikken we de meest omstreden, opvallende of bediscussieerde er uit. Met als eerstvolgende die met de meeste vooroordelen en tegenstanders én overduidelijk de winnaar als het gaat om impact: méér plantaardig en minder dierlijk. Want ons geliefde stukje vlees, biedt tegelijk het antwoord op een heel scala aan uitdagingen…

Alvast drie tips voor wie duurzamer wil eten:

  • Probeer eens iets nieuws in plaats van vlees, bijvoorbeeld een vervanger (zoals iets van de Vegetarische Slager, gewoon bij AH, Jumbo, Plus, etc.)
  • Koop meer lokaal en van het seizoen, bijvoorbeeld m.b.v. de seizoenskalender app https://groentefruit.milieucentraal.nl/
  • Kom naar WorldFoodDay in Rotterdam op 16 oktober en ontdek allerlei ‘better food’ inititaieven http://wereldvoedseldag.com/

Natascha Kooiman-1Voor meer informatie:

Twitter: @smaackmakers
Facebook: smaackmakersexperience
LinkedIN: https://nl.linkedin.com/in/nataschakooiman
mail: natascha@smaackmakers.nl

Natascha Kooiman, oprichter van Smaackmakers, is een ‘duurzaamheidsrebel’ met een passie voor de wereld. Ze zet zich in voor verduurzaming van ons voedselsysteem en richtte hiervoor onder andere Smaackmakers op: een start-up die mensen en organisaties wakker schudt en inspireert tot een nieuwe visie op duurzaam voedsel.

Meer lezen?
> TransNatural ‘Regeneration’ laat oplossingen beschadigde ecosystemen zien
> Win een jaar lang gratis ecologisch wassen!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *