Als we het hebben over duurzaamheid dan denken de meeste mensen gelijk aan plastic recyclen en kartonnen rietjes. Maar duurzaamheid is veel breder dan dat. Duurzame bedrijven kijken verder dan alleen plastic scheiden, ze kijken ook naar de interne omgeving. Is je personeel gelukkig? Is je werkomgeving veilig en innovatief? Loop jij voorop in de ontwikkeling van je branche? Ben je klaar voor de toekomst? Je moet weten wat de risico’s zijn en waar je als bedrijf door bedreigd wordt. Deze bedreigingen kunnen intern of extern zijn: het is belangrijk dat je de interne risico’s beperkt. Hier heb je namelijk zelf invloed op, aan de externe risico’s kun je zelf niet zoveel doen.
Breng de risico’s in kaart met een RI&E
Duurzaamheid is dus meer dan enkel en alleen groen en milieuvriendelijk. Je bent pas duurzaam als je ook toekomstbestendig bent. En je bent alleen toekomstbestendig als je weet wat er speelt binnen en buiten je bedrijf. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Wat zijn je kansen en wat zijn de bedreigingen? Daar komt een risico inventarisatie en evaluatie goed van pas. Wat is een RI&E? Laten we dat even uitleggen, het is eigenlijk heel simpel. Een expert komt bij je langs en controleert hoe veilig en gezond je werkomgeving is. De risico’s in je bedrijf worden netjes op een rijtje gezet en je krijgt er dan ook nog eens een plan van aanpak bij. Deze kun je mooi gebruiken om korte metten te maken met de risico’s en je bedrijf toekomstklaar te maken. Klinkt goed, toch?
Leer je bedrijf kennen
De verplichting RI&E helpt je jouw bedrijf beter te leren kennen. Je leert je eigen zwakke punten kennen, maar je ziet ook wat de bedreigingen zijn en waar mogelijke kansen liggen. De overheid heeft het niet voor niets verplicht gemaakt. Veiligheid en gezondheid moeten gewoon een prioriteit zijn voor ieder bedrijf, dit hoort gewoonweg bij de basics van het ondernemen. Je kunt geen succesvol bedrijf runnen als je bedrijf niet eens veilig is. Dit is geen trucje van de overheid om jouw leven moeilijk te maken. Het is een manier om je te beschermen tegen ongelukken, rechtszaken, schadevergoedingen en in het ergste geval een faillissement. En natuurlijk is het ook gewoon belangrijk dat je klanten en personeel zich veilig voelen in jouw bedrijf.