Werkgevers hebben vaak nog onvoldoende oog voor een veilige en vitale werkomgeving. Zelfs nu de mentale gezondheid van werknemers steeds belangrijker wordt, blijkt dat werkgevers geen toekomstplannen hebben. in dit artikel lees je hoe een onderneming een vitale werkomgeving kan creëren.
Uit het onderzoek van Zorg van de Zaak onder 541 Nederlandse werkgevers met ieder een minimum aan 25 medewerkers komt naar voren dat slechts zes op de tien ondernemers een RI&E hebben laten uitvoeren. Een RI&E is een controle die alle arbeidsrisico’s binnen een onderneming vaststelt en noteert. Daarin zijn sommige risico’s duidelijk, bijvoorbeeld het werken met gevaarlijke stoffen of het tillen van zware spullen. Ook zijn er risico’s die minder zichtbaar zijn, zoals werkdruk, stress en discriminatie.
Ruim 200 van deze ondernemingen vinden zelfs dat vitaliteit een eigen verantwoordelijkheid is van de medewerker. De werknemers daarentegen gaven aan dat werkdruk, een onbalans van werkprivé en emotionele belasting de voornaamste werkstressfactoren zijn.
Deze zaken hebben allemaal te maken met vitaliteit. Een gezonde werkplek is namelijk een vereiste om ervoor te zorgen dat medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen en blijven groeien, terwijl het ook leidt tot een lager ziekteverzuim. Weinig ondernemingen doen er daadwerkelijk wat mee of hebben daarvoor een concreet plan opgesteld, maar er zijn uitzonderingen.
Een voorbeeld van een vitale werkomgeving
Er zijn ondernemingen die wel aandacht besteden aan het welzijn en de vitaliteit van medewerkers. Een goed voorbeeld is Fairlingo. Dit online vertaalbureau dat onder andere websites vertaalt, maar ook documenten, brochures en teksten, helpt medewerkers om een betere balans te vinden tussen werk en privé.
Fairlingo is bijvoorbeeld B Corp-gecertificeerd. Dit is een certificering die laat zien dat de onderneming zich inzet voor mens, maatschappij en milieu. Het is een manier van bedrijfsvoering die meespeelt in alle keuzes die worden gemaakt.
De vertalers van Fairlingo zetten zich proactief in ten behoeve van de organisatie, maar krijgen ook de vrijheid voor hun persoonlijke ontwikkeling. Onlangs heeft Fairlingo onderzocht of flexibele en ergonomische werkplekken zouden passen bij werknemers en is er een wachtscherm gecreëerd dat wordt getoond tijdens de wachttijd van een offerteaanvraag, waardoor er aanzienlijk minder stress is bij werknemers.
Verder experimenteert het vertaalbureau met een 7-urige werkdag, waarbij medewerkers voldoende tijd krijgen om te ‘lummelen’ en tijd te besteden aan andere zaken naast hun dagelijkse werkzaamheden/
Te weinig ondernemingen zetten zich in voor de gezondheid en mentaal bewustzijn van werknemers, maar met stijgende verzuim door mentale problemen is het tijd om er meer aandacht aan te besteden.
Door werkgevers, werknemers en het beleid te richten op het creëren van een gezonde werkomgeving, zorg je ervoor dat het verzuim terugloopt en de werksfeer verbetert. Laat je medewerkers meer bewegen, zorg voor ergonomische hulpmiddelen, bied gezond eten aan en zorg voor voldoende ontspanning. En kijk als organisatie ook meer naar mens en milieu, bijvoorbeeld door het aanvragen van een B Corp-certificaat.