Bijzondere locatie voor maatschappelijke bewustwording
“Wiek, waar ben je?!” Juist aangekomen bij de molen in Zwiep (bij Lochem, Gld.) neemt Mariska Driessen-Kletter, nieuwe eigenaresse van de bijgebouwen en daarmee exploitant van de molen, me mee naar de voormalige graanschuur. “Ik heb een jong katje gekregen, voor de muizen,” vertelt ze, “Wiek – toepasselijke naam hè?” De schuur is nog kaal, maar ruim en met stoelen en een beamer prima bruikbaar voor lezingen, cursussen, exposities, feestjes, enzovoorts. “Hier gaat het allemaal gebeuren!”
Door Nanny Schutte
Zat ik enkele weken geleden nog bij Mariska op de rugpoli, waar zij neuroloog is, nu bezoek ik haar als gastvrouw van De Zwiepse Molen. “Ik was op zoek naar een onderkomen, geschikt voor horeca en andere activiteiten, ter aanvulling van de medische congressen die ik sinds 2009 organiseer voor de door mij opgezette stichting HealthAid, ter bevordering van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Op een avond reed ik langs deze molen, prachtig verlicht èn te koop – althans de bijgebouwen ervan. Ik wist: dit is de juiste locatie! Een bijzonder moment.”
Mensen inspireren
Intussen zijn er verschillende gasten gearriveerd, vooral fietsers die een bakkie doen en meteen een kijkje nemen in de streekproductenwinkel en bij de molenaar die bezig is meel te malen. “Ik wil mensen inspireren, laten zien dat het anders kan,” vertelt Mariska. “Noem het ’maatschappelijke bewustwording’. In de menu-map is een beschrijving opgenomen van de molen en van HealthAid. Naar aanleiding daarvan vragen mensen spontaan of ze ergens mee kunnen helpen! Zo heb ik nu twee vaste vrijwilligers, die me helpen in de bediening en met de website.”
Windenergie
Om de kosten te verlagen, vroeg Mariska zich af of de molen wellicht windenergie zou kunnen opwekken. Klinkt logisch, maar bleek in praktijk niet eenvoudig; in het verleden zijn veel oude molens verwoest nadat er turbines voor windenergie in geplaatst waren. Gelukkig was de gemeente Lochem, met een coöperatieve vereniging voor lokale energie, ook enthousiast. Via de wethouder duurzame energie werd contact gelegd met Henk Stemerdink, adviseur industriële automatisering, die een generator ontwierp speciaal voor de molen. Op de Dag van de Duurzaamheid (11-11-11) werd deze als eerste in Nederland officieel in gebruik genomen!
Bedrijvigheid
Met de opbrengst uit alle activiteiten in de molen en in “de Wiek” (horeca, streekwinkel) kunnen na aftrek van de gemaakte kosten de projecten van Health Aid gesteund worden. Projecten in Sri Lanka en Nepal, kleinschalig en transparant en door Mariska zelf bezocht. Mariska heeft nog veel méér ideeën, ze komt tijd te kort, “Maar”, zegt ze, “het geeft me zóveel energie!” Wees welkom in De Zwiepse Molen – elk weekend van 11.00-17.00 uur geopend.