Blog, door Dinand Mentink, werkzaam bij social entreprise Lendahand
Als Lendahand doen we nogal een claim: “door ondernemers in ontwikkelingslanden toegang te geven tot goede financiële diensten kunnen ze groeien en worden er banen gecreëerd”. Maar is dat wel zo? En hoeveel banen worden er dan gecreëerd? En waar worden de meeste banen gecreeërd? Zijn er landen waar dat beter, of moeizamer gaat?
Om vragen als deze te te beantwoorden heeft Lendahand een social impact report geschreven, in de vorm van mijn afstuderen. Over dat social impact report zal ik de komende tijd enkele blogs schrijven. In deze eerste blog: waarom eigenlijk een social impact report?
Validatie van ons business model
Een belangrijke reden voor Lendahand om een social impact report te willen is als validatie van het werk dat we doen. Het doel van Lendahand is armoedebestrijding, dat willen we op een economisch rendabele manier doen. We hebben ervoor gekozen om dat te doen door het MKB in ontwikkelingslanden te ondersteunen met financiën.
Zo communiceren we dat ook. Groot op onze voorpagina staat een lachende ondernemer die via Lendahand een lening heeft ontvangen. Centraal op ons crowdfunding platform staan de ondernemers en ondernemingen die banen creeëren.
Omdat we zo prominent communiceren dat we banen creëren, willen we dat graag goed onderzocht zien. In ander onderzoek lezen we inderdaad dat financiën inderdaad een belangrijke beperking voor het MKB is in opkomende landen en dat het verstrekken van leningen dan veel goeds doet. Maar we willen dit ook graag gevalideerd zien voor de specifieke ondernemers die wij van leningen voorzien.
Keuzes maken
Als we inzicht hebben in de sociale impact van onze leningen dan zal mogelijk ook blijken dat deze niet overal gelijk is. Misschien zijn er landen waarin onze leningen meer effect hebben dan andere. Misschien zijn er wel sectoren waar mesokrediet voor meer nieuwe banen zorgt dan andere. Dat is goed om te weten. Want dan is het mogelijk om keuzes te maken.
Als kleine startende onderneming moeten we constant keuzes maken. We kunnen helaas niet morgen financiering uitrollen naar alle ondernemers in alle landen. Wat we wél kunnen is de sociale impact meenemen in onze besluitvorming.
We willen het gewoon weten
Ten slotte, misschien wel de belangrijkste reden. Lendahand is een sociale onderneming. We bouwen een economisch rendabel bedrijf op, door iets goeds te doen.
Dat Lendahand een social enterprise is merk je hier aan alles. In veel gesprekken en discussies die gevoerd worden komt de vraag naar boven wat onze impact is, hoe we die kunnen verbeteren en hoe we die kunnen communiceren.
En dat is dan ook de reden dat we, in de vorm van een afstudeerverslag, onze sociale impact hebben laten onderzoeken. We willen gewoon weten hoe het zit.