Financieel én maatschappelijk rendement met DoubleDividend

maatschappelijke winst

"Pure Winst"

Pure winst, wat is dat eigenlijk? Natuurlijk wil je dat je vermogen rendeert, maar liever niet door te beleggen in bedrijven die dingen doen die je liever niet hebt. Onze redactie ontvangt de laatste tijd steeds meer vragen als “Wat moet ik doen met mijn geld? Wil wel een goed rendement op mijn geld maar wel op een manier die goed voelt.” Nu zijn er een aantal organisaties en bedrijven die gespecialiseerd zijn in het combineren van financieel rendement met maatschappelijke winst. Wij stellen er een aantal voor, zodat je je goed kunt oriënteren. 
Enkele grote banken hebben duurzame aandelenfondsen maar ook beleggen in specifieke trends zoals ‘gezonde voeding’ en ‘zonne-energie’ is mogelijk. Kijk en oordeel zelf, en mocht je beslissen iets te gaan doen met duurzaam beleggen, dan hopen wij op ‘Pure winst’ voor iedereen!

maatschappelijke winst
Tijdens research voor het item ‘Pure Winst’ in onze De Betere Wereld-krant, verscheen de organisatie DoubleDividend in beeld. Wij gingen over financiële én maatschappelijke winst in gesprek met Bas Clerkx, partner in DoubleDividend.

Wat doet DoubleDividend?
DoubleDividend beheert twee beleggingsfondsen en biedt vermogensbeheer op maat. De naam staat voor de combinatie van financieel en maatschappelijk rendement: Dubbel Dividend. Maatschappelijk staat de wereld voor een aantal grote uitdagingen: klimaat, ecosystemen, volksgezondheid en armoede. De bedrijven in onze portefeuille spelen hierop in. Financieel doen we geen concessies. Duurzaamheid levert juist een positieve bijdrage aan het risico-rendementsprofiel van een beleggingsportefeuille.

Hoe zijn de bedrijven waarin wordt belegd te controleren op wat ze zeggen?
Ze rapporteren zelf over hun doelstellingen en dat toetsen wij vervolgens kritisch. Tevens is niet alles wat meetbaar is belangrijk en niet alles wat belangrijk is meetbaar. Gezond verstand helpt. Bedrijven op onze shortlist hebben goed door dat een verantwoorde aanpak leidt tot een lager risicoprofiel en daarnaast nog eens geld oplevert. Ook maken we gebruik van onafhankelijke derden, bijvoorbeeld Oxfam Novib en Access to Medicine.

Merken jullie een toename van mensen die op een ‘eerlijke’ manier hun geld beleggen?
Natuurlijk zien wij een toename maar we zijn bevooroordeeld. Mensen hebben door dat je niet alles met economische beslissingen en technologische innovatie kunt oplossen. Het hangt er wel van af hoe je ‘eerlijk’ definieert. Wij vinden dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben die naast aandeelhouders gericht is op stakeholders zoals zorg voor werknemers en leveranciers zoals de Aarde. Dus dienen bedrijven beleid te hebben op klimaat & energie, ecosystemen & grondstoffen en volksgezondheid & armoede.
We zouden willen dat iedereen zich afvraagt op welke manier hij/zij wilt dat zijn geld beheerd wordt en of dit past bij de manier hoe hij/zij in de wereld staat.

Gaat duurzaam beleggen ten koste van het rendement?
Onze resultaten laten zien dat het niet ten koste gaat van het rendement: in een neutraal gewogen portefeuille behaalden we de afgelopen drie jaar (2012-2014) een gemiddeld jaarlijks 9,7% rendement terwijl onze traditionele ‘peer group’ van 27 vermogensbeheerders 8,7% behaalde (1). Echter, als je een uitsluiting-, best in class- of indexmethode kiest kan het geld kosten. Deze manieren zijn om uiteenlopende redenen inferieur. Als je goed weet wat je koopt en niet te duur inkoopt gaat het niet ten koste van het rendement of heb je minder risico. Op ondernemingsniveau zal een bedrijf dat de omslag maakt naar duurzame bedrijfsvoering op korte termijn wellicht moeten investeren. Dit heet innovatie en maakt het bedrijf toekomstbestendig. Ieder bedrijf dat dit niet doet is een potentiële tijdbom en daarmee een hoog risico.

Wat zijn de trends op het gebied van duurzaam beleggen?
1. Meer aandacht voor positieve impact van beleggingen, in hoeverre kan jouw kapitaal bijdragen aan oplossingen voor onze wereld (ver of dichtbij).
2. Meer aandacht voor issues zoals ‘carbon free’ beleggen, waarin mijn en oliebedrijven worden vermeden.
3. Grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars zijn om zijn en maken portefeuilles 100% lange termijn proof (lees duurzaam).
4. De overdracht van vermogen naar nieuwe generaties. Nederland is opgegroeid met het veilige dividend op de aandelen Shell. Maar laatst vroeg een twintiger me wat “onduurzaam beleggen” eigenlijk is en wie dat nog doet. Een uitstervend ras dus, het oude school denken van veelal vijftigers of ouder. Deze hebben nu wel nog het te beleggen vermogen.
5. Tot slot is het besef doorgedrongen dat grote bedrijven echte impact hebben. De omschakeling van bijvoorbeeld Adidas naar duurzaam geproduceerde veters is vele malen groter dan impact die een duurzaam bedrijf zoals Patagonia in zijn geheel bereikt. Oplossingen moeten komen van kleine en grote ondernemingen.

Is beleggen voor iedereen geschikt?
Zeker niet. Het grootste risico van beleggen is de belegger zelf! Hij kan het zich bijvoorbeeld eigenlijk niet permitteren of hij handelt op de verkeerde momenten. Je kunt het beste een strategie bepalen voor je horizon en daaraan vasthouden. Een goede minimale horizon is 5 jaar. Als je al het geld voor die tijd nodig hebt of niet op de inleg wilt inleveren kun je beter niet beleggen.

Stel, ik wil meer weten over duurzaam beleggen wat moet ik doen?
Bel me! 020 520 7665
Bas Clerkx, partner DoubleDividend

www.doubledividend.nl

(1) Rendementen zijn na kosten en op basis van publiek beschikbare gegevens op www.vermogensbeheer.nl. Behaalde resultaten in het verleden geven geen garantie voor toekomstige resultaten

maatschappelijke winst

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.