Studentenstad Groningen investeert in jongerenhuisvesting

Laatste update op 15 december 2019

Groningen is dé studentenstad van Nederland. Dat brengt ook veel toekomstige woningzoekenden met zich mee. Daar wordt iets aan gedaan. 

Wist je dat er in Groningen maar liefst 61.110 studenten studeren? En dat aantal stijgt jaarlijks. Het is dan ook de jongste stad van Nederland. Tot en met 2018 lag de gemiddelde leeftijd er op 36,4 jaar oud, in de rest van het land is dat 41,6 jaar. 

Stijgend aantal internationale studenten

In de vakantieperiode is het uiteraard stiller in de stad. Studenten gaan naar huis, op vakantie. Een auto hebben ze niet direct tot hun beschikking, maar dan is een auto huren Groningen een goede oplossing. Dat geeft ze de vrijheid om er zelfstandig op uit te gaan. Na de vakantie stroomt de stad weer vol. En vaak nog voller dan daarvoor. Mede door de komst van een stijgend aantal internationale studenten. 

Bijzonder detail is dat het totale aantal studenten stijgt, maar het aantal studenten dat op kamers gaat wonen neemt sinds 2015 af. Het leenstelsel wordt beschouwd als de oorzaak daarvan. Niet iedere student wil lenen, en de kamerhuur is duur. Dat maakt dat studenten uit de omgeving langer thuis blijven wonen. 

Gevolg is dat de treinen vanuit de directe omgeving overvol zitten richting de noordelijkste stad. Ook het verkeer op de weg neemt dientengevolge toe. Niet elke student komt dagelijks met een auto, maar voor activiteiten van de universiteit huren studenten nog wel eens gezamenlijk een auto, wat gemakkelijk kan via EasyTerra. 

Huis kopen is moeilijk met studielening

Het leenstelsel ligt momenteel flink onder vuur. Studenten moeten er flinke bijbanen op nahouden willen ze hun huur en andere kosten kunnen betalen en het feit dat ze in veel gevallen flinke leningen aan moeten gaan, drukt op hun toekomstmogelijkheden. Zeker als het om het kopen van een huis gaat. 

De gemeente Groningen denkt hier als studentenstad in mee. Groningen is onlangs begonnen met de bouw van twee grote woontorens in de wijk Paddepoel. Er worden 383 woningen gebouwd, verdeel over sociale huurwoningen als vrijesectorwoningen. Met name bedoeld voor jongeren en starters op de woningmarkt. 

Jongerenhuisvesting dat betaalbaar is

Voor een studentenstad is het niet vreemd dat meer dan de helft van de ingeschrevenen op woningnet, die op zoek zijn naar een woning, onder de 35 jaar zijn. En veelal ook alleenstaanden. De bouw is een voortvloeisel van het BouwJong-programma, waarin betrokken partijen samen met de gemeente werken aan betaalbare jongerenhuisvesting.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *