Wereldwijde top 100 van groene toeristische bestemmingen

top-100

Ook Nederlandse kustplaatsen in de Groene Top 100 bestemmingen van de wereld!

Laatste update op 12 december 2014

Voor de eerste keer is vandaag een wereldwijde Top 100 van groene toeristische bestemmingen gelanceerd om de aandacht te vestigen op de inspanningen van toeristische bestemmingen voor duurzaamheid. Deze ‘2014 Sustainable Destinations Global Top 100’ is gevormd door oproepen in de sociale media en een selectie door 30 internationale experts in duurzaam toerisme.

“Het doel van de Top 100 is erkenning van toeristische bestemmingen die hun best hebben gedaan om duurzaamheid serieus te nemen,” aldus directeur Albert Salman van Green Destinations. “Desondanks is geen enkele bestemming voor de volle 100% duurzaam.” Daarom  presenteert de Top 100 duurzaamheid van de bestemming volgens het enige beschikbare beoordelingsinstrument voor dit doel: de Global Sustainable Tourism Review, GSTR. Salman benadrukt dat er in deze score geen maatstaf is opgenomen voor de CO2-emissie van vakantiegangers die erheen reizen. Hij is zich bewust van kritiek van dagblad Trouw op een eerdere Top 10 lijst, maar “een paar dagen later is die kritiek van Trouw door de Fact Checker van NRC.NEXT weer grotendeels onderuit gehaald”, aldus Salman. CO2 emissie van een bestemming is niet te meten want “Vakantiegangers kunnen immers overal vandaan komen en wij dringen er altijd op aan dat zij hun emissie compenseren via de tour operator”.

De Groene bestemmingen Top 100 is een gezamenlijk initiatief van vier internationale organisaties, met Dr. Randy Durband, directeur van de Global Sustainable Tourism Council, als belangrijkste adviseur. “Deze 100 bestemmingen vallen op door de zinvolle en meetbare vooruitgang in hun individuele zoektocht naar meer duurzaamheid”, aldus Durband. “Het meten van duurzaamheid is geen sinecure. Deze lijst erkent de bestemmingen die de goede kant op gaan naar het oordeel van onafhankelijke deskundigen en volgens objectieve criteria”.

Deze Top 100 voorziet niet een rangschikking van 1 tot 100. Bestemmingen kunnen op verschillende thema’s (natuur, milieu, cultuur etc.) gerangschikt worden op de website. Echter, de bestemming die het meest duurzaam wordt beschouwd zijn de Azoren (Portugal), omdat het de hoogste wereldwijde duurzaamheidscore heeft, de GSTR-score. Omdat de GSTR (nog) niet voor alle bestemmingen is bepaald kan echter geen volledige ‘ranking’ van de lijst gemaakt worden.

De publicatie presenteert ook de scores die leden van het Green Destinations Selectie Panelhebben gegeven aan de prestaties van de bestemming volgens zes hoofdcriteria: Natuur, Milieu, Cultuur & Traditie, Sociaal welzijn, Groene Economie en gecertificeerd Groen Toerismebeleid. Dit laatste criterium, dat correspondeert met het gebruik van de GSTC bestemmingscriteria, heeft de hoogste weging van alle criteria. In de Top 100 zijn alle gecertificeerde bestemmingen van QualityCoast, Biosphere en EarthCheck opgenomen.

GSTR: een wereldwijd duurzaamheid scoresysteem
Veel bestemmingen van de Top 100 laten GSTR-scores zien. De GSTR is een algemeen aanvaarde wereldwijde index voor duurzaamheid van bestemmingen, dat beoordeeld is via de Global Sustainable Tourism Review (GSTR). GSTR rapporteert over bestemmingen vanuit het oogpunt van een klant. Dus de Top 100 bestaat uit de inbreng van klanten, vakmensen en certificeerders. De GSTR-score houdt rekening met de prestaties van de bestemmingen in 40-60 gebieden, dat dezelfde zes criteria van de Top 100 bevat. Het heeft betrekking tot zakelijke inspanningen in de bestemming, maar daar is natuurlijk niet de CO₂ emissie van de reis naar de bestemming bij inbegrepen. Ondertussen zullen GSTR-scores van een steeds groeiende wereldwijde collectie van bestemmingen maandelijks up-to-date worden gehouden en worden gepubliceerd door GreenDestinations.info.

De Top 100 selectie kan worden gevonden op: www.greendestinations.info.

top-100

 

Lees ook:
> Voorkom het verspillen van voedsel!
> Amsterdams Konnektid krijgt €175.000 van EU

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *