Waterkrachtcentrale Dommel levert 100% groene stroom

dommelstroom

Crowdfund mee vanaf 150 euro tegen minimaal 4%, op DuurzaamInvesteren.nl

Wandelend in Het Groene Woud, het stroomgebied van de Dommel in het Brabantse land bij Sint Michielsgestel, dachten Bram Taks en zijn vader Jan hardop. “Waarom gebeurt er niets met de kracht van dit water?” Een paar jaar later is het eerste particuliere initiatief dat in Nederland mag bouwen aan een bestaand natuurkunstwerk daadwerkelijk een feit, zijn er (financiële) garanties en kan jij als voorstander van een betere wereld Energiecoöperatie Dommelstroom helpen opstarten tegen een goed rendement.

Tekst: Erwin Polderman

De waterkrachtcentrale wordt – als met de crowdfundingsactie voor 1 maart 350.000 euro is opgehaald – deze zomer opgeleverd om dit jaar nog optimaal te kunnen profiteren van het hoogteverschil in de Dommel te Sint-Michielsgestel. Het hart van de centrale is de vijzelturbine, de meest eenvoudige manier om energie uit water te kunnen opwekken, met groene stroom als resultaat. De vorm van de turbine, die veel weg heeft van een wokkel, wordt al eeuwen gebruikt vanwege het hoge rendement. Met name als er sprake is van een laag verval en het water dus over een korte afstand van hoger naar lager valt.


Echt duurzaam. Echt rendement

Via Nederlands grootste portaal voor duurzame energie, DuurzaamInvesteren.nl, is in korte tijd al ruim 150.000 euro door particulieren ingelegd. “Nog 200.000 euro en we hebben het streefbedrag bereikt waardoor de bouwer van de vijzelturbine en Stichting DOEN hun garanties laten gelden. Voor deze waterkrachtcentrale komt de totale investering op 950.000 euro.” licht Bram toe.
“Er is beperkt ruimte voor de hele grote investeerders, maar we richten ons met name op kleinere partijen, dus echt iedereen in Nederland kan meedoen.” Dat lijkt zeker het geval te zijn: particulieren kunnen al inleggen vanaf 150 euro, dat gelijk staat aan 1 certificaat Dommelstroom. Het jaarlijks rendement voor jou als inlegger voor het realiseren van deze groene stroom, is 4% rente.
Persoonlijk ben ik ook gecharmeerd van de mogelijkheid om je certifica(a)t(en) op naam te kunnen laten zetten van bijvoorbeeld je kind. Ook kan je jouw certificaten verkopen of overdragen; zelfs terug laten kopen door ‘Dommelstroom’ is mogelijk.

Dommelstroom delen
Maar het wordt nóg mooier als je ervoor kiest om over te stappen en de zelf opgewekte groene stroom ook gaat afnemen via Huismerk Energie, de vaste partner van Dommelstroom. Vooral mooier natuurlijk, als je van een grijs- of toch-niet-zo-groene-stroom-leverancier komt, maar ook doordat je als crowdfunder dan (voor de looptijd van het project) 500 kWh Dommelstroom per jaar gratis krijgt. Bij een ingelegd bedrag van 1500 euro, zijnde 10 certificaten, komt het totaal rendement dan op 8%!
Je hoeft daarvoor overigens niet in het gebied van de Dommel te wonen; Huismerk Energie levert aan elke particulier in Nederland 100% groene stroom, iets wat zij overigens al jaren doen middels wind- en zonne-energieprojecten.

Regionale impact is groot
Maatschappelijke ontwikkelingen lopen altijd voor op beleid. “Logisch dat we daar mee te maken kregen, maar vooral voor de beleidsontwikkeling van het Waterschap moesten we toch zo’n anderhalf jaar geduld opbrengen. Dat was goed uit te houden hoor.., we hebben veel goede wil ervaren” zegt Bram.
Ook bij Huismerk Energie, leverancier van groene stroom, was er veel goodwill en flexibiliteit. En dat kenmerkt het gehele project, dat ook de gehele regio inspireert: het Waterschap heeft inmiddels al zo’n 20 aanvragen voor dergelijke projecten ontvangen.

En de vissen in de Dommel?
De waterkrachtcentrale is voorzien van een zogenaamde vistrap” legt Bram uit. “De vissen kunnen om de waterkrachtcentrale heen zwemmen, maar zelfs ook dóór de de stuw hun weg vervolgen.”

Kortom: een pracht van een verhaal, met maatschappelijk én financieel rendement. Doe ook mee, vanaf 150 euro werk je al mee aan een beter leven in Nederland, daarnaast heb je 100% groene stroom én rente!

www.Dommelstroomdelen.nl
www.HuismerkEnergie.nl/dommelstroom
www.DuurzaamInvesteren.nl/dommelstroom

Bram Taks studeerde Technische Natuurkunde en Technische Innovatiewetenschappen aan de TUe in Eindhoven, en is nu werkzaam bij de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij).

Jan Taks studeerde Landinrichtingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit, werkte lange tijd voor onder andere de rijksoverheid en de provincie Noord-Brabant en is sinds 2005 zelfstandig adviseur.

 

groene stroom

Klik voor een grotere versie

groene stroom

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.