In de film The Shawshank Redemption wordt het personage Brooks na vijftig jaar gevangenisstraf op hoge leeftijd vrijgelaten. De buitenwereld bleek in de tussentijd onherkenbaar veranderd. Als eigenaar van een honderd procent papierloos bedrijf kan ik me iets bij zijn gevoel voorstellen.
Door Paul Veger, CEO Decos
Brooks was ‘geïnstitutionaliseerd’. Zo vertrouwd geraakt met het leven achter de tralies, dat hij volledig was vervreemd van het leven daar buiten. Ik moest aan hem denken toen mijn blik onlangs bleef hangen bij een kladblok dat een bezoeker aan ons kantoor in handen had. Een kladblok… Het was meer dan de eigenaardige naam. Na zeven jaar papierloos werken was het hele concept me vreemd geworden. Het deed mij afvragen: zijn wij als bedrijf nu echt zo anders? Heeft de buitenwereld stilgestaan? Of zijn wij Decossers op prettige wijze geïnstitutionaliseerd?
Als je jarenlang iedere morgen de receptierobot gedag zegt, de giraffe achter de balie al niet eens meer opmerkt, en je behoefte doet op papierloze wc’s, tja, dan word je vanzelf een klein beetje vreemd. Alleen, en dat is het punt, die verandering in jezelf merk je eigenlijk niet op. Je wordt namelijk omgeven door mensen die net zo (ver)vreemd zijn als jij. Een gek tussen de gekken.
Post ongeopend terug
De wake-up call – dat je er zeg maar van bewust wordt dat het niet helemáál gewoon is dat je een ballenbak door moet ploeteren voor dat ene printje dat je in een jaar nodig hebt – krijg je als er mensen ‘van buiten’ over de vloer komen. Managementteams, schoolbesturen, MBA-studenten. Die komen dan bij ons inspiratie opdoen. Blijkbaar zijn wij nog altijd een eyeopener.
Omgekeerd geldt dat net zo goed. Goh, jullie gebruiken flipovers? Jemig, die heb ik al jaren niet meer in het echt gezien. En dan de vragen die wij krijgen. Sturen jullie alle post terug? Eh, ja. Kijk, dáár ligt het stapeltje. Ongeopend terug. En hoe doen jullie het dan met arbeidscontracten? Nou, digitaal. Je klikt op approve en je bent bij ons in dienst. Het is ook weer geen rocket science.
Onmogelijkheden bij oud vuil
Het mooie aan deze rondleidingen is niet alleen dat wij weer even met beide benen op de grond worden gezet (want laten we eerlijk zijn, dat hebben we soms ook nodig). Het mooie is vooral dat de ondernemers, ambtenaren en studenten geïnspireerd ons pand verlaten. Dat ze de tegenwerpingen en vermeende onmogelijkheden bij ons door het papierloze toilet hebben gespoeld. Dat je weken later een mailtje krijgt van iemand die zijn kasten heeft leeggeruimd, de printer de deur uit heeft gedaan en digitaal is gaan werken.
Wij doen geen moreel appel op mensen. We preken niet. Decos is een commercieel bedrijf dat gewoon wil laten zien dat duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap heel goed samengaan. En natuurlijk vinden wij het prettig als er navolging verkregen wordt. Niet eens omdat verandering móet omdat de wereld anders naar de Filistijnen gaat, maar omdat die nieuwe wereld zo oneindig veel gaver is. Dus laat ons maar weten als jullie zover zijn. Tot die tijd blijven wij vrolijk gek in onze papierloze cocon.