Zo ziet een baan als jeugdconsulent eruit

Zo ziet een baan als jeugdconsulent eruit

Niet iedereen groeit op in een fijne thuissituatie. Als jij graag kinderen helpt die opgroeien in een moeilijke thuissituatie, dan is een baan als jeugdconsulent misschien wat voor jou. Deze baan valt onder het Sociaal Domein. Na het afronden van bepaalde opleidingen, is het mogelijk om jeugdconsulent te worden. Wat doet een jeugdconsulent precies en hoe ziet een baan als jeugdconsulent eruit? We vertellen het je in dit artikel.

Wat doet een jeugdconsulent?

Als jeugdconsulent zorg je ervoor dat een kind in een veilige omgeving opgroeit. Problemen die een gezin ervaart, zijn bijvoorbeeld echtscheidingen, mishandelingen, problemen door spijbelen of een ouder die niet meer in staat is voor het kind te zorgen. Als jeugdconsulent ga je in gesprek met het gezin over de problemen die zij ervaren, schrijf je een plan van aanpak en verbind je de juiste hulpverleners aan het gezin. Ook heb je nauw contact met andere hulpverleners zoals huisartsen, psychologen en bij geldproblemen in het gezin ook met een financiële coach.

Competenties jeugdconsulent

Wanneer je reageert op een jeugdconsulent vacature en je mag op sollicitatie, zijn er een aantal competenties waar je over dient te beschikken. Aan de hand van voorbeelden bewijs je dat je deze competenties beheerst. Vanzelfsprekend heb je een groot hart voor kinderen, ben je iemand die anderen graag helpt, overzie je problemen, pak je problemen met beide handen aan en neem je verantwoordelijkheid. Je werkt graag met andere mensen samen en je stelt anderen gerust waar nodig. Je weet altijd de juiste vragen te stellen en hebt kennis van verschillende communicatietechnieken. Dit is belangrijk, omdat ieder gezin een andere benadering nodig heeft.

Eigenschappen jeugdconsulent

Als jeugdconsulent heb je bepaalde eigenschappen nodig om je werk goed uit te voeren. Zo is het enorm belangrijk dat je goed luistert en observeert. Als jeugdconsulent maak je vaak lastige situaties mee binnen een gezin. Het is dan aan jou om standvastig te zijn bij de soms moeilijke keuzes. Daarnaast is het als jeugdconsulent ook belangrijk dat je gestructureerd en planmatig werkt. Je hebt namelijk ook administratieve werkzaamheden als jeugdconsulent.

Hoe word je jeugdconsulent?

Na het afronden van opleidingen als Social Work, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogisch Hulpverlening of andere opleidingen gespecialiseerd in jeugdzorg, is het mogelijk om jeugdconsulent te worden. Ook zijn er cursussen die je volgt om jeugdconsulent te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om te leren en werken tegelijk. Dat doe je tijdens een jeugdconsulent traineeship. Je leert in een korte tijd alles wat je moet weten en past dit meteen toe in de praktijk. Bij verschillende vacatures in het Sociaal Domein zie je precies welke kennis en ervaring je nodig hebt om te solliciteren.

Als jeugdconsulent heb je dus een verantwoordelijke en waardevolle baan om een steentje bij te dragen aan veilige thuissituaties.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.