Duurzame mobiliteit: de weg naar de toekomst

Duurzame mobiliteit de weg naar de toekomst

Comfortabel en het liefst ook op een duurzame manier van A naar B komen. Het is het perspectief voor de toekomst. En dat wordt steeds anders ingericht, want duurzaamheid bezit een prominente rol in de mobiliteit zoals we die voor ogen zien in de komende jaren. De ontwikkelingen binnen elektrisch rijden zijn daar een eerste voorbeeld van, en inmiddels liggen nieuwe innovaties op de stapel. Hoe gaan we in de komende jaren om met één van de hete hangijzers van deze tijd: mobiliteit.

Rijden op elektriciteit, waterstof of hybride

Veel is de laatste jaren te doen om het verduurzamen van de autobranche. Zakelijk en particulier rijden we steeds minder op benzine of diesel, en steeds vaker elektrisch of op een combinatie van beide. De hybride auto maakt gebruik van een combinatie van twee motoren. De verbrandingsmotor wordt aangedreven op basis van benzine of diesel, terwijl de accu tijdens het rijden wordt opgeladen via de verbrandingsmotor. Je hoeft zodoende niet aan de kant van de weg te staan om op te laden, en bent direct weer onderweg na het tanken. Dat scheelt tijd, en de hybride toepassing maakt het ook nog eens duurzaam. Door te rijden in een hybride auto combineer je het beste van twee werelden.

Mobility as a service

Sturen op efficiency, dat kan tal van verkeerstechnische problemen oplossen. Minder files, minder uitstoot en voordeliger voor de gebruiker. Het is de basis van Mobility as a Service (MaaS). Binnen dit concept ben je in de toekomst niet meer eigenaar van een auto, maar wordt duurzaam reisgedrag gestimuleerd middels slimme oplossingen. Elke dag een uur in de file staan onderweg naar het werk is dat zeker niet, en het kan efficiënter door diverse vervoersmiddelen op elkaar af te stemmen. Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Nu al zien we de voordelen van deelfietsen-, scooters- en auto’s. De tram of trein zijn al jaren een interessant alternatief voor de eigen auto. Die vervoersmiddelen zijn steeds vaker complementair aan elkaar. Met de deelscooter naar het station, overstappen op de trein en het laatste stukje afmaken met een deelfiets. Dat kan gebruikers zowel tijd als kosten doen besparen.

In de zogenaamde MaaS-apps staat de reiziger centraal, echter worden persoonlijke gegevens geanonimiseerd. Door deze gegevens evenwel met elkaar te bundelen, kunnen aantrekkelijke reisschema’s voor grotere groepen worden afgestemd.

Mobiliteit toekomstbestendig maken

Het aantal auto’s dat dagelijks de weg op gaat, neemt in algemene zin nog steeds toe. Tenminste, onder normale omstandigheden. Dat betekent dat er meer nodig is om de mobiliteit toekomstbestendig te maken. In stedelijke gebieden is de mobiliteit vaak nog wel op orde, maar met name buiten de grote steden speelt bereikbaarheid een grote rol in de keuze voor auto, trein, scooter of fiets. Duurzame alternatieven zijn nog onvoldoende beschikbaar voor iedereen. Dat vraagt om een andere visie op de mobiliteit voor het achterland.

Zowel de mogelijkheden van elektrische of hybride auto’s als het concept Mobility as a Service kan in de toekomst uitkomst bieden in het duurzaamheidsvraagstuk. De vraag blijft echter: hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen laten profiteren van deze mogelijkheden?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.