Groen, groener, Bretagne


Bretagne is het schiereiland aan de westelijke kust van Frankrijk, een ruime 800 kilometer vanaf Utrecht.

De snelste manier om hier te komen is door te vliegen naar Nantes en vanaf daar de auto te pakken naar de verschillende uithoeken van deze streek. Veel leuker, en duurzamer, is om met de trein te reizen. Via Parijs brengt de trein je door de groene binnenlanden van Bretagne naar één van de vele prachtige oude steden die Bretagne rijk is zoals Rennes, Quimper of Vannes.

360˚ natuur
In Bretagne ben je continu omgeven door prachtige natuur. De glooiende binnenlanden worden aan de kust prettig afgewisseld met kleine baaien en ruige rotspartijen. Deze laatste zie je vooral in de Finistère, het meest westelijk gelegen departement van Bretagne. Hier maken het eiland Ouessant en het uitzichtpunt Pointe du Raz veel indruk. De regio hecht zichtbaar veel waarde aan haar natuurlijke erfgoed. De baai van de Mont Saint Michel, waar we veel mosselen en oesters tegenkomen, is bijvoorbeeld opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. De organisatie “Conservatoire du Littoral” draagt zorg voor het behoud van de kustgebieden, opdat wandelaars enkel over de paden van de GR34 lopen, het oude douanierspad van meer dan 2000 kilometer, en niet ernaast! Een ander Frans initiatief dat we ook in deze regio weer tegenkomen zijn de zogenaamde Voies Vertes, ofwel groene wegen, waarvan Bretagne er maar liefst 8 telt. Deze paden die langs kanalen of over oude spoorwegen of jaagpaden leiden, zijn enkel toegankelijk voor ongemotoriseerd verkeer.



Regionale specialiteiten
Crêpes, wie kent ze niet, die heerlijke dunne franse flensjes waarvan menig mond volloopt met water. Die crêpes komen hier vandaan. Uiteraard belegd met gezouten boter, caramel au beurre salé, een andere specialiteit uit de regio. “Bretagne heeft veel regionale specialiteiten” vertelt Florence, onze gids voor vandaag, “crêpes, galettes, kouign amann, Bretonse cider en natuurlijk de fruits de mer uit onze zee. Om de lokale economie te steunen is er een logo ontwikkeld voor producten uit de regio: Produit en Bretagne, ofwel geproduceerd in Bretagne.” Als we een rondje lopen over de Marché des Lices in Rennes, Frankrijk’s grootste versmarkt, valt het logo ons inderdaad steeds vaker op. Zaterdags komen hier boeren uit de hele streek hun producten verkopen. De langoustines, artisjokken en oesters die we voorbijlopen zijn uiteraard ook Produit en Bretagne, maar dan zonder logo. Als afsluiter nemen we een Breizh Cola van Bretonse bodem, het tweede best verkochte merk cola in Bretagne, en proosten doen we hier natuurlijk op zijn Bretons: Yec’hed Mat!

www.bretagne-vakantie.com

www.duurzaam-bretagne-vakantie.com

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *