Georgië is zo’n land waarvan je eigenlijk niet precies weet waar het ligt. Dan heb ik het niet over aanwijzen op de kaart, want sinds WIDM2018 lukt de meeste mensen dat inmiddels wel. Maar hoort het land nou bij Europa, of toch bij Azië?
Het ligt daar precies op een kruising van continenten en heeft van veel culturen wel invloeden, maar de aanwezigheid van het oude Rusland, die voel je er ook zeker nog. Qua landschappen is het een bergland, maar toch vind je er ook een steppelandschap, glooiende heuvels bedekt met groene bossen en kan je er ook lekker chillen op het strand. En dat maakt nou juist dat het land zoveel aantrekkingskracht heeft. Het is zo enorm veelzijdig.
Groene heuvels en hoge sneeuwbergen
Die veelzijdigheid begint al bij de landschappen. Zoals gezegd vind je in Georgië groene heuvels, waar snel stromende rivieren door de dalen razen, maar ook hoge sneeuwbergen, in het onherbergzame noorden van het land. De heuvels en bergen lenen zich uitstekend om te wandelen, mountainbiken, paardrijden en raften. Maar zelfs al ben je geen echte outdoor-fanaat, dan zal Georgië je ongetwijfeld betoveren met haar vele gezichten. Breng een bezoek aan het afgelegen David Gareja klooster, in een gortdroog woestijnlandschap, tegen de grens met Azerbeidzjan of geniet tussen de druivenranken van een huisgemaakt wijntje, terwijl je uitkijkt over het vlakke landschap onder aan de heuvel waarop het Middeleeuwse Sighnaghi ligt.
De Georgische keuken
Die wijn is de trots van de Georgiërs. En terecht, want wist jij dat dit het eerste land ter wereld is waar wijn gemaakt werd? Het zal je dus geregeld gebeuren dat je een glaasje (of een hele fles 😉 ) aangeboden krijgt. Ook op hun lokale gerechten zijn de mensen trots. De Georgische keuken is verrassend kruidig, waarschijnlijk vanwege haar ligging nabij de Zijderoute, maar ook het heerlijke brood met kaasvulling dat je in de Arabische keuken vindt is een aanrader. Kleine bakkertjes, vaak niet veel meer dan een gat in de muur, lokken je met de heerlijkste geuren van vers brood. De hele dag door.
Bij de mensen thuis
Hét brood, dat je zeker geprobeerd moet hebben, is khachapuri, gemaakt van een speciaal, luchtig deeg en gevuld met kaas en ei. Slaap je bij de mensen thuis, in een homestay of zo’n leuk, zelfvoorzienend boerderijtje, dan is de kans groot dat je khachapuri door de gastvrouw voorgezet krijgt. Of misschien mag je het zelf wel helpen maken, nog veel leuker! Ook andere gerechten van deegwaren met kaas- of vleesvulling zijn populair en worden met regelmaat zelf gemaakt. Bezoek je Georgië in de zomer, dan zal je vast ook vers fruit uit eigen tuin aangeboden krijgen, heerlijk sappig en vers van de boom.
Noten in verdikt druivensap
Op de markten in de grote steden Tbilisi en Kutaisi kom je ook een enorme variatie aan producten en spullen tegen. Het is een ervaring om daar minstens een ochtend rond te dwalen en van alles te proberen en te proeven. En zie je een bundel touwtjes met kaarsen hangen? Houd er zeker geen aansteker bij, want dan heb je de Georgische Snickers gevonden. Het zijn aan een touw geregen noten in verdikt druivensap, die hangend in de zon gedroogd worden. Tsjoertskhela noemen ze het, ook een uitstekend souvenir.
Schitterende kerken en kloosters
Mocht je dan tenslotte nog een vleugje cultuur missen, na de indrukwekkende landschappen en het heerlijke eten, dan kan je ook daarvoor in Georgië terecht. In Mtskheta bijvoorbeeld, vlakbij hoofdstad Tbilisi, waar je schitterende kerken en kloosters vindt, sommigen met fantastisch uitzicht over het stadje zelf. Of in Svaneti, waar je behalve het ruige landschap ook de eeuwenoude wachttorens van de Svan vindt. Enkelen daarvan zijn van binnen te bezoeken. En terug in Tbilisi mag je het hooggelegen Narikala fort en de oude Sovjetmozaïeken zeker niet overslaan om je plaatje van Georgië compleet te maken.
Een unieke reis op maat door Georgië
Wil je een unieke reis door Georgië maken? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places, gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat. Je stelt je reis samen met een lokale reisexpert die de meest bijzondere plekken van het land kent. Better Places besteedt veel aandacht aan duurzaam reizen, contact met locals en kleinschalige overnachtingsplekken.
Tekst en foto’s: Yvonne van der Laan