Op het moment zien we al ruim 250.000 elektrische auto’s op het Nederlandse wegennet rijden. Waardoor dat komt? Allereerst stijgt de populariteit van elektrische auto’s, doordat de productie van een verbrandingsmotor in de toekomst ongeveer 10% duurder zal zijn dan die van de elektrische auto. De aanschaf van een auto met verbrandingsmotor zal dus steeds duurder worden, en bovendien geeft de Nederlandse overheid een subsidie op de aanschaf van de elektrische auto. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke reden voor de populariteit van de elektrische auto. Het klimaat verandert, en we moeten er met zijn allen zoveel mogelijk aan doen om die veranderingen tegen te gaan. Daarom zien we rondom elektrisch rijden steeds meer trends, zoals de stijging in publieke laadpalen en het delen of leasen van auto’s.
De keuzes voor elektrisch rijden
Ook autofabrikanten constateren dat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven kiezen hiervoor. Zo wordt er verwacht dat zelfs het verkeer op de bouwplaats, dat over Ferex draglineschotten rijdt, elektrisch zal gaan rijden. Het gevolg is dat er steeds meer merken verschillende elektrische modellen op de markt brengen. Die variëren van plug-inhybrides tot volledig elektrische auto’s. Deze zijn qua aanschaf niet alleen aantrekkelijk om te kopen, maar ook qua rijden zelf. Voor bijvoorbeeld een elektrische Opel Corsa, betaal je omgerekend slechts € 0,063 per kilometer voor je elektriciteit. Bij een Opel Corsa met verbrandingsmotor loopt dit op tot wel € 0,10 per kilometer!
Publieke laadpalen en laadpalen aan huis
Nu steeds meer mensen kiezen voor elektrisch rijden, moeten ook steeds meer accu’s worden opgeladen. Daarom verschijnen er ook steeds meer publieke laadpalen. Begin 2021 telde het RVO 69.000 publieke laadpalen. Ook waren er toen al 2.000 snellaadpalen beschikbaar. Dit aantal blijft stijgen. Om niet alleen onderweg te kunnen laden, maar ook aan huis, hebben de meeste particulieren een elektrische laadpaal thuis. Zo kun je altijd met een volle accu de weg op.
Auto’s leasen en delen
Een laatste trend die inspeelt op duurzaamheid gaat om het leasen en delen van auto’s. Particulieren die weinig van huis hoeven, delen een auto. Dat is een stuk goedkoper dan een auto alleen aanschaffen en onderhouden. Zeker ten tijde van de coronacrisis is het niet altijd nodig om in je eentje een auto aan te schaffen.
Ook leasen is een trend. Het leasen van een elektrische auto is interessant, omdat particulieren en bedrijven daarvoor slechts 4% bijtelling betalen. Daarom bieden bedrijven aantrekkelijke leasecontracten aan én leasen ze zelf ook hun bedrijfswagens. Wist je al dat je tegenwoordig een laadpaal kunt leasen? Zo hoef je de aanschaf niet in één keer te financieren en is elektrisch rijden voor iedereen betaalbaar.