Duurzaam wonen wordt enorm gestimuleerd door de overheid. Nederland wil in 2050 immers zo goed als CO2-neutraal zijn. Dat betekent ook dat de bevolking veel aan hun woningen moeten laten veranderen. Dat is niet alleen goed voor het milieu en de komende generaties in ons land, maar ook voor de eigen portemonnee en het wooncomfort. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen naar verduurzaming verlangen. Toch kan dit aardig in de papieren lopen. Maar hoe financier je die verduurzaming van je woning dan? Hier vind je 3 tips.
1. Een lening aanvragen
De kosten voor het afsluiten van een consumptief krediet ligt vaak lager dan wanneer je bijvoorbeeld de hypotheek probeert te verhogen. Hier komt wel bij dat de rente vaak weer iets lager ligt. Dit betekent echter niet dat geld lenen een onverstandig idee is. Wanneer dit op de juiste manier wordt gedaan, kan dat heel goed uitpakken. Zeker wanneer rekening wordt gehouden met de terugverdientijd van bepaalde verduurzamende maatregelen. Het mag uiteraard niet zo zijn dat je nog aan het terugbetalen bent zodra bijvoorbeeld de zonnepanelen alweer aan vernieuwing toe zijn. Geld lenen moet dan ook uiterst zorgvuldig worden gedaan.
Doordat de overheid de bevolking probeert te stimuleren om te verduurzamen, biedt het enkele voordelen. Zo mag de rente van de lening voor verduurzaming bijvoorbeeld (gedeeltelijk) afgetrokken worden van de belasting. Dat scheelt een hoop extra kosten.
2. Spaargeld gebruiken
Verreweg de goedkoopste en daarmee ook beste optie is door simpelweg te sparen en je spaargeld voor de verduurzaming te gebruiken. In sommige gevallen kun je echter niet zo lang wachten. Bijvoorbeeld omdat het niet verduurzamen van je woning ook het wooncomfort belemmerd. Wanneer wachten geen optie is, dan kan lenen een goed alternatief zijn.
Wist je dat je spaargeld gebruiken voor de verduurzaming van de woning in deze tijd zelfs meer oplevert dan wanneer je het gewoon op de rekening zou laten staan? Het is geen geheim dat de rentes nog altijd historisch laag liggen. Hierdoor verdien je nauwelijks iets extra’s op het geld wat je op de spaar laat staan. Dankzij duurzaam wonen kun je namelijk heel veel geld besparen. Uiteindelijk levert dit je dus veel meer rente op dan wanneer je je geld gewoon op de bank had laten staan.
3. Hypotheek verhogen
Dan is het ook nog mogelijk om de hypotheek te verhogen. Om het verduurzamen van de woningen te stimuleren, heeft de overheid er voor gezorgd dat men een hoger hypotheekbedrag mag lenen als dit nodig is voor het verduurzamen van de woning. Als je energiebesparende maatregelen treft (en dit aantoont), mag je tot 106% van de waarde van de woning lenen. Normaal gesproken mag je niet meer van de huidige waarde lenen. Hiermee ben je dus in staat om de nodige energiebesparende voorzieningen te plaatsen.
Let op: voordat je gaat verduurzamen, is het wel belangrijk om eerst goed naar de verschillende mogelijkheden te kijken. Wat is de staat van het huis? Waar kun je veel winst behalen? Hoe staat het met de terugverdientijd? Op die manier weet je zeker dat je de juiste – en meest winstgevende – keuze maakt.