Duurzaamheid is al jaren een hot item. Op internationaal niveau worden afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, en ook van jou als burger wordt verwacht dat je een steentje bijdraagt. Gelukkig doen veel mensen dat ook, door gericht te investeren in hun woning. Wil je ook de volgende stap zetten in het verduurzamen van je woning? Met deze vijf tips zit jij er binnenkort een stuk comfortabeler bij.
1. Compact wonen is the way to go
En dan hebben we het niet direct over een kleinere woning. Nee, het gaat in dit geval om compactere ruimtes in huis. Hoe kleiner namelijk de ruimte, hoe sneller de omgeving is opgewarmd. Dat scheelt veel in je energieverbruik, en je hoeft simpelweg niet te lang in een koele ruimte te verblijven. Dat is zowel financieel als in comfort een grote stap vooruit.
2. Duurzaam wonen is ook gezond leven
Een duurzame woning is financieel interessant, zeker op de lange termijn. Daar blijft het echter niet bij, want een duurzame woning is ook gezond. Goede isolatie, voldoende ventilatie en veel ‘groen’ in huis zorgen voor een gezonde omgeving. Wil je extra gezond leven? Steeds meer mensen kiezen voor handige accessoires in huis, waardoor men steeds langer thuis kan blijven wonen. Denk aan de traplift voor oudere mensen. Wist je dat men ook steeds vaker kiest voor een AED voor thuis? Duurzaam en gezond leven begint in eigen huis.
3. Duurzaam interieur
Sta je op het punt om een meubel in huis af te danken voor een nieuw item? Wacht nog even. Vaak kan je met oude meubels meer dan je van te voren verwacht. Denk aan een oude houten tafel. Wat is er leuker (en voordeliger) dan het opknappen van je oude meubelstuk? Een houten tafel kan je volledig opschuren en zelfs voorzien van een compleet nieuwe kleur, waardoor deze weer past binnen je beoogde interieur. Wel zo duurzaam en goed voor de portemonnee.
4. Regenwater opvangen
We noemen dit ook wel regenwater recupereren. Het opslaan en hergebruiken van regenwater voor tal van toepassingen. Dit kan op de ietwat ouderwetse manier met een regenton, waarbij je regenwater kunt gebruiken voor het water geven van de planten. Ook bestaan er tegenwoordig systemen die het regenwater volledig filteren en schoonmaken. Daardoor kan je meer met regenwater dan je wellicht vooraf had verwacht.
5. Welke producten koop je eigenlijk?
Vanuit routine kopen we vaak producten die in de praktijk helemaal niet zo duurzaam zijn. Denk aan de shampoo die we onder de douche gebruiken, de producten die we toevoegen aan het avondeten en de wattenstaafjes die onderdeel zijn van onze persoonlijke verzorging. Het zijn de details die het verschil maken in duurzaam wonen en leven. Werp een kritische blik op de producten die je in de winkel koopt, en je komt erachter dat een duurzame investering in dagelijkse producten niet ten koste hoeft te gaan van de kwaliteit. Succes!