De airco als lucht lucht warmtepomp

De airco als lucht lucht warmtepomp

De airco wordt steeds populairder als gasloze warmtebron, oftewel de lucht lucht warmtepomp. Tegenwoordig kunnen de meeste airco’s namelijk niet alleen verkoelen in de zomer maar ook in de winter de woning verwarmen. Daardoor heb je minder last van de stijgende gasprijzen en bespaar je op je gasrekening. De investering is een stuk lager dan bijvoorbeeld die van een warmtepomp voor CV. Daar wordt het milieu én je portemonnee beter van.

Je huis verwarmen met airco, hoe werkt dat?

Je huis verwarmen met airco werkt precies andersom als verkoelen. Normaal gesproken maakt een airco de binnenlucht koeler en geeft deze warme lucht terug aan de buitenlucht. Een moderne airco kan door een warmtepomp ook omgekeerd werken. De koude lucht wordt naar buiten gevoerd en de warme lucht blijft binnen. Op deze manier verwarm je binnen no-time iedere ruimte en kun je de gewenste temperaturen makkelijk instellen. De warmte hoeft niet te worden opgewekt maar wordt alleen verplaatst. Daarom is dit een hele efficiënte manier van verwarmen. Het bespaart vooral veel energie wanneer je gebruikt maakt van een energiezuinige installatie.

Thuis werken met airco

We werken met z’n allen steeds vaker thuis of misschien gebruik je als ZZP’er altijd een ruimte thuis als kantoor. Hierdoor moet de verwarming ook overdag thuis aan en dit loopt met de huidige gasprijzen flink in de papieren. Het grote voordeel van verwarmen met airco is dat je een specifieke ruimte kunt verwarmen in plaats van het hele huis. Zo kun je de kachel uitlaten en alleen de airco gebruiken in de ruimte die je wilt verwarmen. Zoals de zolder, je kantoorkamer of praktijk aan huis.

Meerdere ruimtes verwarmen met een duo split airco

Wanneer je in de winter meerdere ruimtes wilt verwarmen en in de zomer verkoelen, dan kun je kiezen voor een duo split airco. Met een multi split variant zoals een duo split airco zorg je voor een ideaal binnenklimaat in de verschillende ruimtes van de woning. Deze kun je afwisselen en afzonderlijk van elkaar instellen. Wanneer in de ene kamer een constante lagere temperatuur voldoende is en je het in een andere ruimte warmer wilt hebben, dan is dit met een duo split airco geen enkel probleem. Ook kunnen de binnenunits die je laat plaatsen van elkaar verschillen in uitvoering. Het is belangrijk dat een multi split airco goed geïnstalleerd is. Kies daarom bij voorkeur voor een aanbieder die een multi split airco inclusief montage aanbiedt.

Wat zijn de nadelen?

Een airco als lucht lucht warmtepomp geeft veel voordelen, waarvan de belangrijkste een flinke besparing op gas en CO2 uitstoot is. Bijna het hele jaar is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte HR Cv ketel. Maar mocht de temperatuur echt laag worden hartje winter (circa vijftien graden onder het vriespunt) dan is de HR Cv ketel zuiniger. Daarbij zijn niet alle airco’s zijn even zuinig, kies daarom voor een variant die een A++ energielabel heeft.

Een airco blaast warme lucht naar binnen in plaats van straling zoals bij een radiator. Een nadeel daarvan kan een storende luchtstroom zijn dat voelt als tocht. Dit kan opgelost worden door de stand van de luchtkleppen aan te passen.

Het binnengedeelte van de airco zuigt lucht uit de ruimte en na het filteren wordt deze weer gekoeld of verwarmd naar binnen geblazen. Het voordeel hiervan is dat een airco gelijk de lucht zuivert van pollen. Maar er wordt niet geventileerd, dus de lucht wordt niet vervangen voor schone lucht van buiten. Een ander nadeel is dus dat je met een airco nog steeds moet blijven ventileren voor een gezond binnenklimaat.

Tenslotte is het belangrijk te weten welk geluid de airco maakt. Airco kan door geluidseisen niet bij alle typen woningen worden geplaatst. Benieuwd of gasloos en energiezuinig verwarmen met een airco een goede optie is voor jouw ruimte of woning? Neem vrijblijvend contact op voor een advies op maat, bijvoorbeeld met de experts van NuKoel.nl.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.