De grootste stralingsbronnen in huis en hoe je jezelf kunt beschermen

Trifield-stralingsmeter-nieuw

In ons dagelijks leven worden we constant omringd door verschillende soorten straling. Sommige van deze stralingen zijn natuurlijk en komen van de zon of van de aarde zelf, terwijl andere stralingsbronnen het gevolg zijn van menselijke activiteiten en technologieën. Straling is een onderwerp van bezorgdheid vanwege de potentiële gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn. In deze blogpost zullen we de grootste stralingsbronnen in huis bespreken en manieren onderzoeken om jezelf te beschermen.

Wat is straling?

Straling is energie die zich verplaatst in de vorm van golven of deeltjes. Er zijn twee hoofdtypen straling: ioniserende en niet-ioniserende straling.

  • Ioniserende straling: heeft genoeg energie om elektronen uit atomen te verwijderen, wat leidt tot ionisatie. Voorbeelden hiervan zijn röntgenstralen en straling van radioactieve materialen.
  • Niet-ioniserende straling: heeft niet genoeg energie om atomen te ioniseren, maar kan wel moleculen en atomen verhitten. Voorbeelden hiervan zijn radiogolven, microgolven en zichtbaar licht.

De grootste stralingsbronnen in huis

1. Wi-Fi routers en draadloze apparaten

Wi-Fi routers zenden continu elektromagnetische straling uit om draadloze verbindingen mogelijk te maken. Hoewel de niveaus van straling laag zijn, maken de constante blootstelling en de nabijheid tot deze apparaten hen tot een van de belangrijkste bronnen van niet-ioniserende straling in huis.

Beschermingsmaatregelen:

  • Plaats de router op een centrale locatie maar op een afstand van slaap- en werkruimtes.
  • Schakel de router uit wanneer deze niet in gebruik is, vooral ‘s nachts. Dit kun je eenvoudig regelen d.m.v. een digitale tijdschakelaar.

2. Mobiele telefoons

Mobiele telefoons gebruiken radiogolven om verbinding te maken met mobiele netwerken. Deze radiogolven zijn een vorm van niet-ioniserende straling. De mate van blootstelling kan variëren afhankelijk van het gebruik en de afstand tot het lichaam.

Beschermingsmaatregelen:

  • Gebruik de luidsprekerfunctie, anti straling hoesjes, of EMF-vrije air-tube oortjes om de telefoon weg van je hoofd te houden.
  • Beperk de duur van telefoongesprekken en stuur meer berichten in plaats van te bellen.

3. Magnetrons

Magnetrons gebruiken microgolven om voedsel te verhitten. Hoewel moderne magnetrons goed zijn afgeschermd om straling te beperken, kan er nog steeds een kleine hoeveelheid straling ontsnappen. Daarnaast neemt de veiligheid van de magnetron af na gebruik en tijd. Het is aangetoond dat magnetrons die ouder zijn dan 5 jaar, meer straling afgeven dan nieuwe magnetrons.

Beschermingsmaatregelen:

  • Sta niet direct voor de magnetron tijdens het gebruik.
  • Zorg ervoor dat de magnetron goed is onderhouden en dat de deur goed sluit.
  • Vervang een magnetron die ouder is dan 5 jaar.

4. DECT telefoons

Digitale draadloze telefoons (DECT-telefoons) zenden continue radiogolven uit, zelfs wanneer ze niet in gebruik zijn. Deze telefoons zijn een aanzienlijke bron van straling in huis.

Beschermingsmaatregelen:

  • Gebruik bij voorkeur een bekabelde telefoon.
  • Plaats de DECT-telefoonbasis buiten de slaapkamer en op een plaats waar je niet vaak zit.

5. Slimme meters

Slimme meters gebruiken draadloze technologieën om energiemetingen door te geven aan nutsbedrijven. Dit kan leiden tot blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV).

Beschermingsmaatregelen:

  • Plaats slimme meters op een locatie die zo ver mogelijk verwijderd is van slaap- en leefruimtes.
  • Overweeg alternatieven zoals bedrade meters als dat een optie is.

6. Elektrische apparaten en bedrading

Alle elektrische apparaten en bedrading in huis zenden elektrische en magnetische velden uit. Hoewel deze velden meestal zwak zijn, kan de cumulatieve blootstelling aanzienlijk zijn.

Beschermingsmaatregelen:

  • Houd elektrische apparaten uit de slaapkamer.
  • Gebruik producten die bescherming bieden tegen straling zoals een anti straling deken.

7. Televisies en computerschermen

Televisies en computerschermen kunnen lage niveaus van elektromagnetische straling uitzenden, vooral oudere modellen met kathodestraalbuis (CRT).

Beschermingsmaatregelen:

  • Gebruik moderne schermen met vloeibare-kristal-display (LCD) of lichtgevende diode (LED) technologie, die minder straling uitzenden.
  • Beperk de tijd die je doorbrengt voor een scherm en houd een veilige afstand aan (minimaal 2,5 meter).

Wetenschappelijke onderbouwing

Verschillende studies hebben de effecten van niet-ioniserende straling op de gezondheid onderzocht. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2011 classificeerde radiofrequente elektromagnetische velden als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (groep 2B), gebaseerd op een verhoogd risico op glioom, een type hersenkanker, geassocieerd met draadloos telefoongebruik.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Environmental Health Perspectives” wees op een verband tussen langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden van huishoudelijke apparaten en een verhoogd risico op kinderleukemie. Andere onderzoeken hebben gewezen op mogelijke effecten op de slaapkwaliteit en cognitieve functies door langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden.

Conclusie

Hoewel de meeste huishoudelijke stralingsbronnen niet-ioniserend zijn en over het algemeen als veilig worden beschouwd bij normale blootstellingsniveaus, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen om onnodige blootstelling te minimaliseren. Dit omdat het tegenwoordig niet om 1-2 apparaten gaat maar om 10-20, de accumulatieve straling haalt vaak gevaarlijke niveaus. Door eenvoudige stappen te nemen zoals het verminderen van de tijd die je doorbrengt in de buurt van stralingsbronnen en het toepassen van afschermingsmaatregelen, bekijk www.antistralingshop.nl,  kun je je blootstelling aan elektromagnetische straling verminderen en zo de potentiële gezondheidsrisico’s verkleinen.

Referenties

  1. International Agency for Research on Cancer (IARC), WHO (2011). “IARC Classifies Radiofrequency Electromagnetic Fields as Possibly Carcinogenic to Humans”. Press Release No. 208.
  2. Kheifets, L., et al. (2010). “A Pooled Analysis of Extremely Low-Frequency Magnetic Fields and Childhood Brain Tumors”. Environmental Health Perspectives.
  3. Huber, R., et al. (2002). “Exposure to Pulse-Modulated Radio Frequency Electromagnetic Fields Affects Regional Cerebral Blood Flow”. European Journal of Neuroscience.
  4. Schüz, J., et al. (2006). “Cellular Phones, Cordless Phones, and the Risks of Glioma and Meningioma (INTERPHONE Study Group, Germany)”. American Journal of Epidemiology.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *