De stad strijdt voor de planeet

Duurzame steden

De niet te stuiten wereldwijde verstedelijking schreeuwt om duurzame stadsontwikkeling. Een stad belast de planeet; slokt grondstoffen en voedingsmiddelen op en dumpt tonnen afval. Vijf miljard mensen zullen in 2030 in de stad wonen, voorspellen de VN, ofwel 60% van de wereldbevolking.

Door Nanny Schutte

Hoe bereiken we dat steden niet méér consumeren dan de planeet kan leveren? Internationaal wordt deze vraag beantwoord met innovatieve projecten. Het oliestaatje Abu Dhabi bijvoorbeeld bouwt aan de hypermoderne CO2-neutrale stad Masdar, gevoed door zonne-energie.

eco city

Futuristische ontwerpen
In China wordt eco-city Dongtan uit de grond gestampt. Zelfvoorzienend in voedsel en schone energie en met OV op waterstof. Een opvallend project uit Zuid-Korea is de stad Gwanggyo, de “Stad van Ringen”. Begroeide ‘heuvels’, gevormd door ringvormige terrassen, zullen veel ruimte bieden voor buitenleven.

Doe maar gewoon?
En in ons land? Een greep uit bestaande en toekomstige duurzame wijken:

  • Erasmusveld (Den Haag) – de meeste duurzame wijk ter wereld
  • Polder Rijnenburg (Utrecht) – klimaatbestendig volgens het Cradle to Cradle-principe
  • Almere Hout Noord, ‘wijk voor initiatieven’ – kleinschalige netwerken van bewoners, ondernemers en instellingen ontplooien gezamenlijk duurzame initiatieven
  • Velmolen Oost (Uden) – verwarming en verkoeling door warmte- en koudeopslag in de bodem
  • Schoolenaer (Haarlem) – huizen met groene daken, zonnecollectoren, isolatie etc.
  • Sint Marten-Sonsbeekkwartier (Arnhem) – verduurzaming van de wijk via de stichting ‘Kom op voor een duurzame wijk’, door gescheiden afvalinzameling, energiebesparing en stimuleren van duurzaam ondernemen.
  • Stad van de Zon (Heerhugowaard) – CO2-neutraal.

Vergeleken bij genoemde futuristische steden erg ‘braaf’, maar de groeiende belangstelling voor duurzaam wonen leidt op termijn vast tot meer innovatie.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.