Duurzaam wonen; de beste meubels en materialen

Duurzaam wonen; de beste meubels en materialen

Je wilt zo duurzaam mogelijk wonen, toch? Naast energiebesparende maatregelen kies je bij voorkeur voor een duurzame inrichting. Niet alleen goed voor het milieu, ook nog eens passend bij dé woontrends. Hoe kies je dan voor de beste meubels en materialen voor je interieur?

De woontrends van 2022; duurzaamheid, kwaliteit en eenvoud

December komt in zicht en de magazines kondigen alweer de woontrends van 2022 aan. Aankomend jaar staat, hoe kan het ook anders, duurzaamheid weer op de voorgrond. Net als het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen. De industriële stijl, met een mix van modern en traditioneel design, blijft nog steeds een populaire basis.

Wat meubels betreft kiezen we naast duurzaamheid voor kwaliteit en eenvoud. Daarom zal naar verwachting vooral een online industriële woonwinkel het druk gaan krijgen. Ook gaat de voorkeur tegenwoordig eerder naar één stoer meubelstuk dan meerdere kleinere meubels in huis.

Een ‘groene’ eettafel

Duurzaamheid gaat niet alleen over ‘wat’ je eet, ook over ‘waarvan’ je eet. Een groene eettafel heeft niks te maken met de kleur maar het soort materiaal dat gebruikt wordt. De eettafel is een belangrijk item in je woninginrichting. Een plek waar je nog zonder QR-code samen kunt zijn met je dierbaren. En tegenwoordig zelfs voor veel mensen een noodgedwongen werkplek.

Bij voorkeur kies je voor een robuuste houten eettafel. Een stevig model is niet alleen mooi, deze heeft ook een langere levensduur. En hoe langer een eettafel mee gaat, des te duurzamer deze is.

houten eettafel

Kies voor duurzame materialen in je interieur

Het allerbelangrijkste in een duurzaam interieur is dat je bewust omgaat met nieuwe aankopen. Koop alleen spullen die je écht nodig hebt en zoek naar meubels met een lange levensduur. Bekijk hoe en waarvan je product gemaakt is en of het bijvoorbeeld gerecycled kan worden. Waar mogelijk vermijd je producten die schadelijke stoffen bevatten.

Hout is van zichzelf duurzaam materiaal dat goed gebruikt kan worden in meubels. Voor een industriële stoere look kun je kiezen voor een combinatie met metaal. Metaal is een stuk minder duurzaam in tegenstelling tot hout. Maar heeft wel als voordeel dat het recyclebaar is en lang mee gaat. Andere duurzame materialen zijn rotan, gerecycled glas, bamboe of kurk. Voor bekleding kun je het beste kiezen voor milieuvriendelijke stoffen zoals bio-katoen, wol, hennep, (eco) bamboe of linnen.

Spotgoedkope meubels, “wie betaalt de prijs”?

Wanneer je meubels tegen een spotprijs kunt kopen, dan is het goed je af te vragen waar dit ten koste van gaat? Fair-trade, de kwaliteit, medewerkers, of het milieu? Duurzame en milieuvriendelijke meubels van goede kwaliteit kunnen simpelweg niet tegen de allerlaagste prijs worden verkocht.

Uit het goede hout gesneden?

Meubels en accessoires van hout worden al jaren gebruikt in het interieur. Hout geeft een natuurlijke, warme uitstraling en is ook nog eens heel gebruiksvriendelijk. Meubels van hout zijn erg duurzaam! Mits ze van het juiste hout gemaakt zijn…

Voor hout worden bossen gekapt. En bossen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Een groeiend bos gebruikt CO2 en daarmee kan de uitstoot veroorzaakt door de mens gecompenseerd worden. Met als voorwaarde dat er niet meer CO2 wordt uitgestoten dan de bossen kunnen opnemen. En dat er natuurlijk niet méér gekapt wordt dan er bijgroeit. Zoals bijvoorbeeld in Zuid-Amerika en Azië gebeurd.

De meeste duurzame houten meubels zijn van gerecycled hout of uit duurzaam gekapte bossen in Europa, zoals Noord-Frankrijk en Zuid-Duitsland. Een bijkomend voordeel is dat CO2 uitstoot bij transport wordt bespaard. Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden zouden vanuit milieuoogpunt met rust moeten worden gelaten. Ook moet na het kappen van bomen het bos de kans krijgen zich te herstellen. Met een FSC-keurmerk heb je altijd garantie dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.