Duurzaamheidsstreven sinds de eeuwwisseling: welke stappen hebben we gezet?

Duurzaamheidsstreven sinds de eeuwwisseling welke stappen hebben we gezet

Of de mensheid sinds 2000 over het algemeen ‘beter bezig’ is, valt moeilijk in cijfers uit te drukken. Dat de maatschappelijke wind gedraaid is, of daar in ieder geval mee bezig is, is wel overal te zien. Dat is de belangrijkste stap die we gezet hebben: een duurzame benadering is niet meer voorbehouden alternatieve types, maar wordt breed gedragen.

Leasen: imago verbeterd

Kijk naar het bedrijfsleven, er valt bijna geen website van een ondernemer te openen of er is een kopje ‘duurzaamheid’. Ook in de autobranche is het besef doorgesijpeld dat de consument steeds kritischer wordt. Het imago van een leaseauto, vroeger hatelijk aangeduid als leasebak, is verbeterd omdat leasen in veel gevallen duurzamer is dan het bezitten van een auto. Er worden auto’s hergebruikt en vanzelfsprekend zijn ook elektrische wagens te (short)leasen. We wachten met smart op een lease auto die volledig op zonne-energie rijdt!

Geen discussies meer aan tafel

Rondom de eeuwwisseling kon een vegetariër thuis kiezen uit een vegaburger, pasta met tomatensaus of een broodje falafel, in restaurants stond er één of geen vegetarisch gerecht op de kaart. Hoe anders is dat nu. In de supermarkten is het aanbod uitgebreid sinds de grote merken op de vleesloze trend zijn ingehaakt, zoals Stegeman deed. De discussie aan tafel over de vleesindustrie wordt nog zelden gevoerd. Zeker jongeren hoef je niet meer uit te leggen waarom je geen of minder vlees eet, en dat is goed nieuws.

Vliegschaamte

Het blijft een vreemd woord, maar het geeft wel aan dat men meer nadenkt over de gevolgen voor het milieu van het vliegverkeer. Vliegschaamte alsmede CO2-schaamte komen voort uit een besef en net als met weten wat er op je bord ligt is dat de basis voor verbetering. In beide kwesties wordt niet zozeer aangestuurd op afschaffing, maar op bewustwording. Vaak gehoord: als we allemaal een dagje in de week geen vlees eten, kunnen we ons vee op een waardigere manier behandelen. Let wel: met de kanttekening dat de Nederlandse overheid zich best eens achter het hoofd kan krabben over de onevenredig grootschalige vleesexport. Eenzelfde mechanisme – wat vaker de trein pakken voor een Europese vakantie – is van toepassing op het vliegen.

Hergebruik: kringlopen is het nieuwe shoppen

In de jaren ’90 werden kringloopwinkels gezien als verzameling rommel waar niemand wat mee kon, nu is kringlopen een werkwoord. In tv-programma’s zie je influencers, modestilisten, interieurgoeroes en andere trendsetters een of meer van de ruim 1100 kringloopwinkels in ons land induiken, op zoek naar unieke items. Dat heeft aanstekelijk gewerkt. Gebruikte spullen worden op waarde geschat en kringlopen is het nieuwe shoppen!

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *