Energie besparen met LED verlichting

Energie-besparen-met-LED-verlichting

Makkelijk en snel energie besparen doe je met LED verlichting. Vooral in deze tijd waarin we meer dan ooit thuis werken en verblijven. Heb jij nog halogeenlampen, – spots of gloeilampen in je huis? Lees dan snel verder waarom je ze liever nog vandaag dan morgen vervangt voor LED verlichting. Zelfs wanneer je onzuinige lampen nog niet kapot zijn. De milieu invloed van het weggooien van de oude lamp weegt namelijk niet op tegen de energie én kosten besparing van LED verlichting.

Met LED verlichting bespaar je meer dan je denkt

Voor het milieu kun je gloeilampen niet snel genoeg vervangen voor LED. De belangrijkste reden is dat ze inefficiënt zijn doordat ze meer warmte geven dan licht. Dit levert ook voor je energierekening een flinke besparing op. Hoewel halogeenlampen 30 procent zuiniger zijn dan gloeilampen, kan het het ook uit om deze te vervangen door LED verlichting. LED is in aanschaf duurder maar verdiend zich op termijn zeker terug. Zie hiervoor onderstaand rekenvoorbeeld van Milieu Centraal.

Energie besparen led verlichting

Met het uitfaseren van de gloei- en halogeenlampen verwacht de Europese Commissie een totale besparing van 40 miljard kWh. Dat is vergelijkbaar met het jaarlijks stroomverbruik van alle Nederlandse en Belgische huishoudens samen! Zo besparen we samen ook nog eens 15 miljard kilo CO2-uitstoot, aldus Milieu Centraal.

Voor bedrijven is de besparing met LED verlichting nog veel groter. Een relatief kleine en eenvoudige stap waarmee je iedere dag weer bespaart. Informeer voor aanschaf naar eventuele subsidiemogelijkheden, zoals de EIA 2021 (Energie-investeringsaftrek).

Wat led je?

Het beste begin je met de lampen die het meeste branden zoals in de gang, woonkamer of keuken. Deze zijn het snelst terug verdiend. Naast de energie die je bespaart, zijn ledlampen ook nog eens veel veiliger omdat ze veel minder warm worden. Helaas ontstaan er jaarlijks nog (te) veel branden door een afgedekte of te warme gloei- of halogeenlamp.

Misschien heb je je lampen nog niet vervangen omdat je denkt dat ledlampen geen mooi en sfeervol licht geven? Goed nieuws; inmiddels zijn (dimbare) ledlampen verkrijgbaar in duizenden kleuren, soorten en maten. Denk aan binnenverlichting zoals; plafondlampen, wandlampen, inbouwspots, vloer-, kast- en keukenverlichting. En voor buiten; tuinverlichting, grondspots, sensorlampen of feestverlichting. Led strips, led bouwlampen, led-panelen, wifi-smart-lampen… you name it, LED verlichting heeft het.

Spaarlampen versus LED verlichting

De energiebesparing met LED verlichting geldt voor gloeilampen en halogeenlampen. Dan hebben we natuurlijk ook nog de spaarlamp. De spaarlamp is bijna net zo zuinig als een ledlamp, dus deze kun je eerst laten hangen wanneer je je rondje door het huis maakt.

Ten opzichte van de ledlamp heeft de spaarlamp wel een paar andere nadelen. Zo duurt het even voordat de spaarlamp op volledige lichtsterkte is. Ook is een spaarlamp niet dimbaar. En wist je dat spaarlampen slecht tegen kou kunnen? Ze zijn dus ook niet geschikt voor verlichting in de garage, schuur of tuin. Tenslotte gaan spaarlampen sneller stuk dan ledlampen. De lamp moet vervolgens voorzichtig opgeruimd worden in verband met giftige en milieuonvriendelijke kwik in de lamp.

Drie tips om nog meer te besparen met LED verlichting

Onderstaande tips lijken voor de hand liggend, toch wordt er in de praktijk weinig aan gedacht. Het zijn juist de kleine besparingen die een groot verschil kunnen maken.

  1. Maak optimaal gebruik van daglicht. Het meest milieuvriendelijke en gezondste licht is natuurlijk daglicht. Let hierop bij het bepalen van de plek en lichtsterkte van je verlichting.
  2. Gebruik dimbare LED verlichting. Met dimbare lampen kun je nog meer energie besparen. Stel je dimt de lamp met ongeveer 25%, dan bespaar je dus ook 25% op de energiekosten. Niet alle ledlampen zijn dimbaar, let hier op bij aankoop.
  3. Alleen verlichten wanneer nodig. Is het niet nodig om bepaalde ruimtes te verlichten, doe dit dan vooral ook niet. Denk er aan het licht uit te schakelen bij het verlaten van de ruimte. Een sensor kan een handig hulpmiddel zijn en bespaart je onnodig gebruik.
  4. Gebruik ‘slimme’ verlichting. Slimme verlichting is bijvoorbeeld een timer waarbij je kunt instellen wanneer het licht brandt. Maar er zijn ook wifi-smart-lampen verkrijgbaar die zijn verbonden met het internet en je telefoon. Ze weten daardoor of je thuis bent of niet en schakelen automatisch aan of uit.

Genoeg redenen voor het milieu én je portemonnee om vandaag nog je lampen te vervangen voor LED verlichting.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.