Fair of Fake: Plastic free!

Weg met wegwerp

Eerlijk duurt het langst. Daarom testen we in elke editie van De Betere Wereld een selectie FAIR bevonden producten – van wijn tot teenslippers. En lees je hoe je FAKE-producten ontmaskert. Deze editie: wegwerpplastic.

Roerstaafjes, rietjes, wattenstokjes, plastic bordjes; als het aan de Europese commissie ligt, komt er een verbod op. Wil jij zo lang niet wachten en nu al stappen richting een wegwerpvrij leven zetten? FAIR or FAKE testte alvast een aantal handige producten.

Wat: biologisch afbreekbaar vershoudfolie
Gemaakt van: een nieuw soort bio-plastic dat voor 68% bestaat uit poly-ethyleen afkomstig uit ethanol uit Braziliaans rietsuiker. Zonder ftalaat of bisfenol.
Prijs: € 7,95 (100 meter)
Handig: als alternatief voor aluminium- of plasticfolie, om kliekjes luchtdicht mee af te dekken.
Goed alternatief? Ja. Het blijft een wegwerpproduct, maar in ieder geval al wel een duurzamere variant. Door de handige snijstrook snijd je gemakkelijk een stukje op maat. Bovendien is het dikker en sterker dan plasticfolie.

Wat: Food Huggers, siliconen afsluitdekseltjes 
Gemaakt van: siliconen
Prijs: € 13.95 (5 huggers)
Handig: om aangesneden groente en fruit te bewaren en schaaltjes met kliekjes af te sluiten. De food huggers hebben een flexibele rand die stevig om het voedsel komt te zitten.
Goed alternatief? Ja! De huggers blijven verrassend goed zitten en zelfs een aangesneden ui laat geen vervelende geur achter in het siliconen materiaal. Het enige nadeel is dat je soms twee van dezelfde huggers wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een aangesneden tomaat en ui van hetzelfde formaat. 

Wat: herbruikbare rietjes
Gemaakt van: bamboe
Prijs: € 9,95 per vijf, inclusief katoenen zakje en schoonmaakborsteltje
Handig: als duurzaam alternatief voor plastic wegwerprietjes met als bonus een tropische uitstraling.
Goed alternatief? Ja en nee. Qua uiterlijk zijn de bamboe-rietjes fantastisch en ze drinken ook prettig. Alleen qua schoonmaakgemak zijn ze iets minder; het bijgeleverde borsteltje blijft steeds steken in de smalle rietjes. Al is iets meer moeite doen misschien helemaal niet erg als je bedenkt dat er wereldwijd dagelijks meer dan 1.000.000.000 plastic rietjes worden gebruikt! En dat plastic rietjes behoren tot de top 10 artikelen die worden aangetroffen tijdens strandschoonmaakacties.

Wat: boodschappentasje 
Gemaakt van: biologisch katoen met GOTS-keurmerk
Prijs: € 4,95
Handig: om altijd in je handtas bij je te hebben zodat je in de supermarkt nooit meer een plastic wegwerptas hoeft te kopen.  
Goed alternatief? Absoluut. Supersterk, lichtgewicht en door de retro-uitstraling ook nog eens heel fashionable. 

Wat: Natracare plasticvrij maandverband
Gemaakt van: maïszetmeel bedekt met ecokatoen (volledig biologisch afbreekbaar). Alleen de lijm van de plakstroken is niet biologisch afbreekbaar.
Prijs: € 3,19 (14 stuks)
Handig: in gebruik verschillen deze milieuvriendelijke maandverbanden niet van regulier maandverband. Ze zitten alleen een stuk lekkerder; doordat ze geen plastic bevatten, ontstaat niet het broeierige gevoel dat gewoon maandverband kan geven.
Goed alternatief? Zeker! Dit eco-maandverband zit lekkerder dan gewoon maandverband. Al helemaal als je bedenkt dat regulier maandverband voor zo’n 90% uit plastic bestaat, terwijl dit maandverband voor 95% biologisch afbreekbaar is.

FAKE – Waar moet je op letten als je geen wegwerpplastic wilt kopen?

Volgens Stichting Natuur en Milieu wordt er wereldwijd elke drie jaar bijna een miljard (1.000.000.000!) ton plastic gefabriceerd. Vervolgens heeft elk stukje plastic zo’n 500 tot 1000 jaar nodig om af te breken. Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat dit een keer misgaat. Nu al belandt er elk jaar zo’n acht miljoen ton plastic in de oceaan. Een deel daarvan bestaat uit plastic dat we slechts eenmaal gebruiken, zoals plastic tasjes, rietjes, verpakkingen, roerstaafjes, zakjes, flesjes, enzovoort. Met deze vijf tips verminder je je gebruik van dit soort wegwerpplastic:

  • Wees kritisch: is een rietje wel echt nodig? Zijn stoffen slingers niet net zo leuk als plastic ballonnen? En ga je dat roerstaafje dat je aanneemt wel echt gebruiken?
  • Koop onverpakte groente en fruit op de markt en neem je eigen tas(sen) mee.
  • Neem je eigen bamboe-koffiebeker met siliconendeksel mee voor je coffee-to-go.
  • Schaf een dopper of herbruikbare drinkfles aan en je hoeft geen flesjes mineraalwater meer te kopen. Alleen al in Amerika worden jaarlijks 9 miljard flessen water per jaar verkocht!
  • Ga voor plasticvrije alternatieven. Het is soms even zoeken, maar vaak zijn er prima alternatieven te vinden. De test op deze pagina is het bewijs!

Waar? Hier!

Bamboe-rietjes, vershoudfolie en foodhuggers: greenjump.nl
Boodschappentasje: earthrebels.nl
Maandverband: o.a. Ekoplaza

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *