Gezond isoleren van je woning


Addertje onder het dubbelglas!

Rijksoverheid legt nu nadruk op het goed ventileren van je woning. Natuurlijk ventileer je voor schone lucht en afvoer gebruikte lucht, maar vochtproblemen voorkom je er niet mee. Het Astmafonds meldt een spectaculaire toename van het aantal astmapatiënten. Opvallend is dat deze stijging parallel loopt met de toename van het aantal woningen dat dubbelglas heeft maar geen vloerisolatie. En juist de bewoners van deze woningen kregen last van astma. Het plaatsen van dubbelglas zorgt namelijk voor hogere luchtvochtig- heid in huis. TNO meldt dat de kans op schimmelvorming vergroot wordt als er niet ook vloerisolatie aanwezig is. Het vocht conden- seert zich niet meer op het glas maar trekt naar bijvoorbeeld de vloerbedekking. Met als gevolg meer huisstofmijt waar
veel mensen overgevoelig voor zijn. Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard afgeleverd met zowel dubbelglas als vloerisolatie. Kies dus voor jezelf, het milieu en lagere energiekosten, en ga voor dubbelglas in combinatie met vloerisolatie.

Tekst: Lauri van Oosterom



Het is wel zo fijn om in een geïsoleerd huis te wonen
In diverse media is de laatste tijd bericht over de isolatie van woningen met purschuim en wat hierbij allemaal mis kan gaan. Voor de Betere Wereld meer dan genoeg reden om te laten zien hoe het anders kan.

Diverse serieuze media brachten klachten over isolatie met purschuim in het nieuws. Soms gaat er iets mis met het mengen van de chemicaliën en stopt het chemische proces niet, waardoor er giftige stoffen blijven vrijkomen. Ondertussen liggen er plannen klaar voor strengere maatregelen. Belangrijk is nu om bewoners goed voor te lichten en te zorgen dat deze niet thuis zijn bij het spuiten zelf. Nieuw TNO-onderzoek verschijnt waarschijnlijk in april.

Dubbelglas
Het is wel zo fijn om in een geïsoleerd huis te wonen; je verbruikt minder energie en dat levert geld op. Maar welke alternatieven zijn er beschikbaar? Meer dan de helft van de warmte van een woning verdwijnt via de gevel en de ramen, een eerste stap is dus dubbelglas. Het plaatsen hiervan valt nu onder een gunstig verlaagd btw-tarief van 6%, maar voor betreft jouw gezondheid zit er nog een addertje onder het dubbelglas,
zie ‘Addertje onder het dubbelglas’.

Gevelisolatie
De gevel kan je zowel van binnen, in de spouw als van buiten isoleren. Bij de eerste optie isoleer je door middel van een voorzetwand. Dit is goedkoop, maar wel moet de elektriciteitsvoorziening aangepast worden en zijn de werkzaamheden natuurlijk binnenhuis. Deze manier van isoleren kan wel zelf uitgevoerd worden. De spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, kan opgevuld worden met isolatiemateriaal. Eenmalig, snel gedaan en minder last van buitengeluid. Zorg wel dat voegwerk, goten en dak in orde zijn. Bij de laatste mogelijkheid wordt een laag isolatiemateriaal op de buitenzijde van de muren aangebracht en vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of andere gevelbekleding. Vergeet de eventuele vergunning van de gemeente niet.

Dakisolatie
Warmte van het huis verdwijnt ook via het dak. Een goede isolatie van het dak kan op diverse manieren: bij een schuin (pannen)dak breng je aan de binnenzijde van het dakbeschot isolatie aan; het is van belang om een luchtlaag tussen de isolatie en het dakschot te houden. Bij een plat dak isoleer je de buitenkant. Isolatie aan de binnenkant van het dak is ook mogelijk, maar moet zeer zorgvuldig gebeuren om vochtproblemen te verkomen. Er kan bij het aanbrengen van dakisolatie veel misgaan en schimmel ontstaan, onder andere omdat er
te weinig isolatieschuim gebruikt wordt
of de geïsoleerde ruimte te weinig wordt gelucht. Win daarom altijd pro-fessioneel advies in.

Vloerisolatie
Hoe je de vloer moet isoleren, hangt af van de aanwezigheid van een kruipruimte. Breng een isolatielaag op de vloer aan of vervang de vloer voor een nieuwe vloer met isolatiewaarde, als er geen kruipruimte is.
Indien wel aanwezig, dan is het plaatsen van stevige bodemfolie op de bodem van de kruipruimte en innovatieve thermoskussens tegen de onderkant van de vloer een goede methode. Schelpen houden de warmte niet vast.

Ecologisch isoleren
Bij isolatie wordt steeds meer gebruik gemaakt van ecologische materialen. Deze zijn herbruikbaar, in meer dan
voldoende mate voorradig en de productie ervan vergt weinig energie.
Bovendien zijn deze materialen
(lichaams)vriendelijk voor de consument. Isoleren kan onder andere met stro, schapenwol, kurk, hennep en ecologische thermoskussens.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *