Het zonnetje begint te schijnen, de vogeltjes fluiten weer en de schoonmaakkriebels komen langzaam tot uiting.
Als Sustainable Susan rijst direct de vraag hoe deze schoonmaak verantwoord te doen. Ik koop nu keer op keer de producten van Ecover of EcoVision, het liefste in grootverpakking en ik doseer het gebruik zoveel mogelijk. Kan het nog milieuvriendelijker, makkelijker en niet onbelangrijk, goedkoper?
Tekst: Susan Gerritsen-Overakker
Van Milieucentraal leer ik dat alle schoonmaakmiddelen stoffen bevatten die verwijderd moeten worden in de zuiveringsinstallatie, zo ook ecologisch verantwoorde reinigers. Producten zonder conserveermiddelen, geurstoffen en hulpstoffen verlagen wel de milieurisico’s. Conserveermiddelen zijn namelijk in principe giftig voor waterorganismen en sommige hulpstoffen zijn slecht afbreekbaar. Hoe minder van deze stoffen er worden gebruikt, hoe beter voor het milieu. Hetzelfde geldt voor chloor. Het hoge energieverbruik tijdens de productie van chloorbleekmiddel is daarnaast milieubelastend. Bovendien dragen oplosmiddelen die veel in consumentenproducten voorkomen zoals alcoholen, glycolen en glycolethers in bijvoorbeeld vlekverwijderaars, glasreinigers, ruitenwisservloeistof, bij aan de vorming van smog, die schadelijk is voor de gezondheid. Sommige producten kunnen verder bij inademing tot gezondheidsklachten leiden en irritatie opleveren voor de huid.
Redenen en momentum genoeg om een alternatief te zoeken. Als we een retourtje naar die goede ouwe tijd zouden kunnen maken, kunnen we het zo aan alle huishoudens vragen. De voorjaarsschoonmaakkriebels begonnen zodra het warm genoeg werd de kolenkachel op te bergen. Het stof zat overal en nu ook zichtbaar voor het oog met de eerste zonnestralen. Die lente schoonsmaakdrang zit er nog steeds in. Die zonnestralen na een donkere winter gelden nog steeds en dus ook het zicht op stof en viezigheid die je niet eerder zag. Vroeger hadden ze nog geen tientallen verschillende middeltjes, met zo’n 5 ingrediënten was het huis super schoon te maken en te houden. Helaas is reizen in de tijd niet mogelijk, maar experts in eco schoonmaak zijn ook in Nederland volop aanwezig.
Expert ecologische schoonmaak
Zo is Lana van Leeuwen van www.leesvoer.net, onlangs verschenen in Kassa Groen, een expert waar het gaat om ecologische schoonmaak. Ze is naar eigen woorden een luie huisvrouw wat resulteerde in een gebrek aan voorhanden zijn de schoonmaakmiddelen in huis. Ze maakte van de nood een deugd gebruikt nu voor het schoonmaken nog maar een paar dingen. Toevallig zijn ze ook spotgoedkoop, milieuvriendelijk en maken ze prima schoon. Tijd om eens te kijken naar deze wondermiddeltjes en haar recepten voor een ecologisch verantwoorde schoonmaak. Eigenlijk zijn de producten heel simpel te maken, zo’n beetje eeuwig houdbaar en je kan ze in je oude plastic schoonmaakmiddelenflacons stoppen. Een van de wondermiddel is Marseillezeep. De één gebruikt het als wasmiddel, de ander zegt dat het supergoed werkt voor huid en haar als shampoo en douchegel. Weer anderen gebruiken het in combinatie met soda waarmee het dienst kan doen als toiletreiniger. De andere middelen die je nodig hebt om je huis op een milieuvriendelijke, veilige en goedkope manier schoon te houden zijn:
• Baking soda: ook wel bekend als zuiveringszout. Je koopt dit in de plaatselijke toko. Daar kost het plusminus 1,50 voor een halve kilo. Bij de drogist verkopen ze het als zuiveringszout maar je bent 5 keer zoveel geld kwijt.
• Gewone soda: te koop in de supermarkt
• Witte azijn: schoonmaakazijn is zuurder en niet nodig
• Afwasmiddel: bijvoorbeeld van Ecover of EcoVision. Ook te maken van Marseillezeep.
• Marseillezeep: te koop waar bij natuurwinkels, de markt, Dille & Kamille en ook online bij sites als www.zeepkist.nl. Je doet er extreem lang mee en betaalt gemiddeld 4 euro voor 400 gram.
• Eventueel etherische oliën: mocht je waarde hechten aan een geurige schoonmaak. Alternatief is Marseillezeep met geur kopen. Hiermee maak je alle reinigingsmiddelen die je maar nodig hebt, van de handenzeep tot de ruitenreiniger, de allesreiniger tot de wc-reiniger, wasmiddel tot toiletverfrisser. Probeer het uit en ervaar de voldoening. Onze Marseillezeep zit in de bestelling dus ook onze lenteschoonmaak zal verantwoord en goedkoop worden dit jaar. Eerlijk is eerlijk, volgens Lana kost ecologisch schoonmaken wel iets meer mankracht want verantwoorde schoonmaakmiddelen missen chemische middeltjes, maar dat scheelt je weer sportschoolbezoekjes en het maakt absoluut even goed schoon. Het kost niet meer tijd, maar het scheelt wel geld en het spaart het milieu. En dat, beste lezer, geeft je naast het feit dat je hoofd lekker ontspant tijdens het schoonmaken, ook nog eens een goed gevoel over jezelf.
8 Schoonmaak recepten
Wasmiddel/allesreiniger
voor vloeren, wc-brillen, de badkamer, de was en alles waar je in het algemeen zeep voor gebruikt.
• Marseillezeep
• Heet water
• Eventueel soda
Rasp 40 gram Marseillezeep van je blok af of koop de geraspte versie, en los dit op in 2,5 liter kokend water. Roer goed met een garde. Laat het even doorkoken en een nacht staan. Nu heb je zelfgemaakte groene zeep die je voor van alles kunt gebruiken. Als je Marseillezeep met een geurtje neemt heb je geparfumeerde allesreiniger. Voor een extra sterke reiniger en bijvoorbeeld voor vieze was voeg je tijdens het koken nog een paar eetlepels gewone soda toe.
Wasverzachter, schimmelreiniger en kalkreiniger
• Azijn
Azijn is een uitstekende wasverzachter en het verwijdert ook nog eens goed de zeepresten uit je kleding en de wasmachine. Een scheutje azijn is voldoende (50 ml) en je was ruikt er echt niet naar. In de badkamer gebruik je azijn bij schimmel en kalkaanslag. Een nachtje laten inweken en daarna schoonmaken met de zelfgemaakte zeep.
Glasreiniger: voor alle glazen, spiegels en ruiten
• Helft azijn
• Helft water
• Eventueel een paar drupjes afwasmiddel/ zelfgemaakte Marseillezeep
Meng het allemaal goed in een lege sprayflacon. Er zit geen nu uiteraard geen chemische waterverdamper in de fles waardoor het water niet snel wegtrekt.
All purpose spray
Ideaal voor snelle schoonmaakklusjes in huis: het afnemen van de kinderstoel, de salontafel enz.
• Heet water
• 2-3 eetlepels baking soda
• Paar drupjes afwasmiddel/ zelfgemaakte zeep
Doe de baking soda en afwasmiddel in de flacon. Giet het hete water er bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.
Ovenreiniger
Een gifvrije powercleaner
• gewone fijne soda
• water
Meng de soda en het water tot een dik papje. Smeer dit royaal in de oven en op de glasplaat. Laat een nacht staan en haal er af. Goed naspoelen met water.
Schuurmiddel
Krachtig en krasvrij gebruiken bijvoorbeeld in de gootsteen, de douche of andere plekken waar je een schuurspons voor zou gebruiken
• Baking soda
• Afwasmiddel/ zelfgemaakte zeep
Meng de baking soda met een paar drupjes zeep tot een dikke pasta. Je kan het kort van tevoren maken. Langere tijd bewaren lukt als je een paar druppels glycerine toevoegt.
Heavy duty toiletreiniger
• Baking soda
• Azijn
Strooi baking soda in de pot, giet de azijn er overheen. Niet schrikken dit gaat heel hard bruisen. Zorg dat je de ruimte ventileert. Zodra het uitgebruist is haal je de borstel er doorheen en spoel je door. Voor verstopte afvoeren in de badkamer of in de gootsteen gebruik je gewone soda met azijn.
Wc-verfrisser en wc-blokje
• Flesje met spuitdop
• Beetje vloeibare zeep met geurtje, bijvoorbeeld
1 druppel etherische olie
• Water
• Stukje Marseillezeep
Ter voorkoming van nare geurtjes in de wc is dit ideaal en niet giftig. Je kan als wc reiniger een blokje marseillezeep afsnijden en in een houdertje doen.