Duurzaamheid, we zijn er steeds meer mee bezig. Alles moet zo duurzaam en vriendelijk mogelijk. We rijden in elektrische auto’s, eten vegan of vegetarische producten, nemen vaker de fiets en zetten minder vaak de kachel aan. Om ook een beetje groen naar binnen te halen, hebben veel mensen een aantal kamerplanten in huis. Een paar gezellige groene planten zorgen voor een sfeer in huis. Daarnaast hebben luchtzuiverende planten hebben ook nog eens een positief effect. Kamerplanten zie je dan ook bijna overal voorbij komen, de supermarkt, een tuincentra of zelfs in online webshops. Planten in huis zijn heel gezellig en geven een fijne natuurlijke sfeer, maar hoe duurzaam zijn kamerplanten eigenlijk?
De planten-industrie en duurzaamheid
Bij planten denk je vaak meteen aan groen, maar is dat eigenlijk wel zo? Bij de kleur groen krijg je al gauw de associatie met de natuur, en dat is natuurlijk duurzaam. Maar klopt dat beeld wel bij kamerplanten? Dat kun je je afvragen.
Als het gaat om zelf planten stekken en vermeerderen, dan is het zeker duurzaam. Alleen zo’n plant in een tuincentrum of in een online webshop, daar gaat nogal wat logistiek aan vooraf. Het begint allemaal bij een kweker van kamerplanten. In kassen is er enorm veel energie nodig om een kamerplant de juiste leefomgeving te bieden. Denk aan licht, temperatuur, maar ook aan de hoeveelheden water die gebruikt worden.
Nadat de kweker voor de kamerplanten heeft gezorgd, worden ze logistiek verplaatst naar hun nieuwe bestemming. De planten gaan in grote hoeveelheden de vrachtwagen in, en worden zo het hele land doorgereden. Zodra je een plant in een tuincentrum koopt wordt de plant, vaak met de auto, opnieuw verplaatst naar zijn nieuwe thuis. Zo is de plant vanaf de kweker alweer twee keer verplaatst. Niet heel duurzaam dus! En als we dan kijken naar de online plantenverkoop ligt dat net weer een beetje anders. Hierbij worden planten niet twee keer verplaatst, want de plant slaat de tussenlocatie van bijvoorbeeld een tuincentrum over, maar er wordt wel verpakkingsmateriaal gebruikt. Misschien zijn kamerplanten toch niet zo duurzaam als dat je op het eerste gezicht dacht.
Duurzaam of niet?
Hoeveel water, pesticiden, energieverbruik en CO2-uitstoot de kassen hebben blijft onduidelijk. Wel is de berichtgeving hierover positief. Kwekerijen gaan efficiënter werken en maken steeds meer stappen naar een steeds duurzamere toekomst. Compleet duurzaam is een kas dus nog niet, maar we zijn op de goede weg. Al is een kwekerij maar een klein deel van de hele weg die een kamerplant aflegt.
Kamerplanten kopen
Kamerplanten zijn dan dus wel mooi groen en natuurlijk, maar dus niet zo duurzaam als je op het eerste gezicht zou denken. Als je beter kijkt naar het hele plaatje zijn er een hoop niet-milieuvriendelijke dingen rondom het kweken en logistieke plaatje. Echter zijn planten wel goed voor onze gezondheid als ze in huis of op kantoor staan. Het grote voordeel is, dat wanneer je goed voor een kamerplant zorgt deze tientallen jaren kan meegaan. Als je het zo bekijkt zijn planten toch wel duurzamer dan een bos bloemen. Maar van een écht groen product is nog niet te spreken.