Hoe help je kinderen door een scheiding heen?

Uit elkaar gaan doe je niet alleen, dat doe je samen. Een scheiding met kinderen zal het proces nog gecompliceerder maken in een periode dat emoties hoog op zullen lopen. Hoe kun je kinderen door een scheiding heen helpen en heb je daar een mediator bij nodig?

Ouders scheiden, kinderen niet

Beter uit elkaar en gelukkig dan samen en ongelukkig. Dat is voor velen het uitgangspunt bij een scheiding. De inboedel verdelen en de financiën regelen is niets vergeleken met het opstellen van een ouderschapsplan. En dan moet je ook nog voor je kinderen zorgen in het moment. Als je voormalige partners achteraf vraagt of ze ergens spijt van hebben dan gaat het meestal niet over financiële maar juist over emotionele zaken. Hoe je tijdens een scheiding omgaat met je kinderen zal voor een groot deel bepalen hoe goed je het verleden kunt laten rusten om verder te bouwen aan de toekomst.

Heb je een mediator nodig?

Het is in basis niet verplicht om gebruik te maken van mediation. Als je er samen uit kunt komen en in overleg een werkbaar ouderschapsplan opstelt dan kan dit zonder tussenkomst van advocaten of een mediator geregeld worden. Maar er is een reden dat rechters steeds vaker partners doorverwijzen naar een mediator. Een neutraal tussenpersoon kan namelijk het overleg begeleiden om tot duurzame oplossingen te komen. Want in het moment kunnen er beslissingen gemaakt worden die achteraf niet blijken te werken.

Mediation brengt mensen samen

De twee letters “ex” zijn plotseling zeer beladen als twee partners besluiten om uit elkaar te gaan. Beide partijen weten dat er afspraken gemaakt moeten worden, toch ligt de kans op polarisatie erg hoog. Je gaat bij elkaar zitten in het belang van je kind of kinderen en jullie weten beide dat er samengewerkt moet worden. Dan komen er enkele typische karaktereigenschappen naar boven drijven. Zo zijn er mensen die snel toezeggen om zo vlot mogelijk door het proces heen te komen. Er zijn ook mensen die juist niet willen toegeven omdat dit als teken van zwakte gezien kan worden. Ongeacht het karakter is er sprake van een tegenstelling. Geven, nemen maar niet echt samenwerken.

Een mediator in Amsterdam of elders in Nederland helpt de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Om consensus te creëren in een situatie waarbij twee personen in een kamer liever op een zo’n groot mogelijke afstand van elkaar zijn. Een mediator luistert naar de individuele wensen en zoekt naar de overeenkomstige belangen, het kind staat hierbij centraal. Wat goed is voor de kinderen is ook goed voor de ouders. Terwijl je als ouder vat probeert te krijgen op de situatie van nu helpt mediation je verder te kijken.

Betrek kinderen in het proces

Naast de ouders worden ook de kinderen betrokken in het proces waar dit mogelijk is. Zo geef je kinderen zeggenschap over de situatie. Bij jonge kinderen zal dit anders verlopen dan bij oudere kinderen die beter begrijpen wat de consequenties zijn. Een mediator zal ook naar deze belanghebbenden luisteren. Laat je vooraf informeren over de mogelijkheden van mediation. Als je open staat voor externe ondersteuning dan doe je niet alleen jezelf maar ook je kinderen een groot plezier.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *