Hoe maak je je huis zo duurzaam mogelijk?

Duurzaam wonen is een goede manier om bij te dragen aan een betere wereld. Dat kan op verschillende manieren. In dit artikel zetten we wat voorbeelden op een rij waarmee je jouw huis zo duurzaam mogelijk kunt maken.

Isolatie en slim verwarmen

Er zijn allerlei manieren waarop er warmte uit je huis verdwijnt, zoals via de vloer, het dak, de ramen en de muren. Duurzaam wonen begint daarom bij het isoleren van je woning. Wil je het echt zo duurzaam mogelijk doen? Kies dan voor spouwmuur- en gevelisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Eventueel kun je het upgraden van de ramen en kozijnen ook nog overwegen.

Zodra je de verwarming aandoet na het isoleren, merk je direct dat je veel energie bespaart. Dat komt omdat isoleren meteen rendabel is. Over verwarmen gesproken: overweeg eens of je cv-ketel vervangen moet worden door een nieuw, zuiniger model. Wil je het liefst van het gas af, dan is een warmtepomp een goed idee. Of denk eens aan een combinatie van deze twee: een hybride warmtepomp. Deze laat de cv-ketel alleen werken wanneer het kouder is dan 4 graden.

Duurzame materialen gebruiken

Het inzetten van nieuwe bouwmaterialen is per definitie niet duurzaam. Elke stap die je op dit punt kunt zetten is een stap in de juiste richting. Bijvoorbeeld door hergebruikte materialen in te zetten, zoals vintage vloerdelen of cilindersloten die uit een oude deur zijn gehaald. Let ook op de keurmerken die de leveranciers van materialen voeren, zodat je het zo duurzaam mogelijk kunt organiseren.

Diverse materialen zijn ook in gerecyclede vorm te verkrijgen. Vooral op het gebied van metaal en hout is er veel mogelijk. Als je voor optimale duurzaamheid wilt gaan, mag deze stap richting circulair bouwen eigenlijk niet ontbreken.

Denk ook eens aan zonnepanelen

Wanneer je graag minder energiekosten wilt hebben, dan zijn zonnepanelen of een zonneboiler prima opties. Hiermee gebruik je de energie van de zon om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Een goede investering in duurzaamheid, want de terugverdientijd is vaak heel interessant. Zo worden er steeds vaker ‘nul op de meter’-woningen gebouwd, die energieneutraal zijn. Of je wordt zelfs ‘prosument’ als je meer terug levert aan het elektriciteitsnet dan je zelf gebruikt.

Goed om te weten: de maximale hypotheek die je kunt opnemen voor je woning wordt hoger als je duurzame maatregelen neemt. Als je dus naar een ander huis op zoek bent, neem dit dan mee in je achterhoofd. Vraag je hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.