Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis een beter energielabel krijgt?

Elke huis beschikt over een energielabel. In deze labels kunnen we echter een tweedeling maken. Sommige huizen hebben een voorlopig energielabel. Dit label berust op een inschatting van de beschikbare gegevens zoals het woningtype, bouwjaar en dergelijke. Maar als huiseigenaar kun je ook een definitief energielabel aanvragen of je label laten vernieuwen.

Dit moet je doen als je je huis gaat verkopen of verhuren en kun je doen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw huis een zo goed mogelijk label krijgt? Hieronder beschrijven we enkele maatregelen die je kunt nemen zodat je huis een beter label ontvangt en dus duurzamer is. Bovendien is je huis met een beter energielabel ook nog eens meer waard.

Betere isolatie
Woon je in een oud huis, dan is stap één vaak zorgen voor een betere isolatie. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen dubbelglas nemen, maar ook je vloeren, dak en spouwmuren laten isoleren. Ga je het rigoureus aanpakken en besluit je inderdaad veel te isoleren? Houd dan wel rekening met een goede ventilatie. Als je alle gaatjes en kieren gaat dichten dan kan er geen frisse lucht meer bij, maar nog veel belangrijker ook het vocht kan dan niet meer weg en dat is weer slecht voor je gezondheid. Vochtige ruimtes zijn immers de perfecte broedplaats voor schimmels. Goede ventilatie is dus ontzettend belangrijk.

Ketel vervangen
Heb je nog een oude cv-ketel? Dan is het goed om deze te laten vervangen. Oude ketels verbruiken meestal meer energie dan de nieuwe modellen die er op de markt zijn. Een hr-ketel kan je op jaarbasis veel energie en dus kosten besparen.

Zonneboiler of warmtepomp
Wat je ook nog kan overwegen is om een zonneboiler of een warmtepomp aan te schaffen. Voor deze energiebesparende maatregelen kun je vaak ook nog in aanmerking komen voor subsidie van de overheid.

Zonnepanelen
Naast de bovengenoemde aanpassingen zijn ook zonnepanelen voor sommige huizen een goede optie. Het aantal zonnepanelen op daken is de afgelopen jaren explosief gestegen. Zonne-energie is zo populair dat verschillende bedrijven weer mogelijkheden zien om de panelen in Nederland te produceren. De productie is op dit moment heel groot in met name China, maar wellicht dat dat in de nabije toekomst dus gaat veranderen.

Energie vergelijken
De bovengenoemde maatregelen dragen er aan bij dat jouw huis een beter energielabel krijgt, maar zorgen ook voor een flinke kostenbesparing. Wist je trouwens dat een energievergelijking je op jaarbasis ook flink wat geld kan besparen? Door jaarlijks energie te vergelijken en over te stappen kun je soms tot wel 400 euro per jaar besparen. Dat is geld dat je mooi kan investeren om bijvoorbeeld je huis nog duurzamer te maken.

energielabel

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.