Je huis verduurzamen: hoe financier je dat?

Je huis verduurzamen hoe financier je dat

Je (koop)huis verduurzamen is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart immers op je energierekening en je huis wordt meer waard. Maar het vergt ook een investering. Hoe kun je verduurzaming financieren als je hiervoor onvoldoende spaargeld beschikbaar hebt?

Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om het verduurzamen van je woning te financieren. Zo bieden gemeentes en provincies vaak duurzaamheidsleningen of andere subsidies aan. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.

Energiebesparende voorzieningen

Daarnaast kun je ook extra hypotheek krijgen, als je dit gebruikt voor energiebesparende voorzieningen. Hieronder vallen de volgende energiebesparende maatregelen:

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer;
  • HR++ beglazing (of hoger);
  • Een warmtepomp;
  • Zonnepanelen.

Wil je één van deze of meerdere maatregelen toepassen, dan mag je zes procent extra lenen bovenop op je maximale hypotheek (mits dit bedrag haalbaar is op basis van je inkomen).

106 procent hypotheek

Dat zit zo. Normaal gesproken mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Pas je energiebesparende maatregelen toe, dan wordt dat 106 procent van de woningwaarde.

Stel dat je een huis koopt ter waarde van € 350.000. Dan kun je een hypotheek afsluiten van € 371.000 (106 procent van de woningwaarde). Die € 21.000 extra moeten dan wel besteed worden aan energiebesparende voorzieningen.

Verduurzamen als je al een huis hebt

Heb je al een koophuis en wil je dit verduurzamen? Ook dan mag je tot 106 procent van de woningwaarde financieren met een hypotheek. En omdat veel huizenbezitters tegenwoordig overwaarde hebben op hun woning, kan dat best een leuk bedrag worden.

Houd er wel rekening mee dat de maandlasten van je hypotheek hierdoor op kunnen lopen. Of dat het geval is en hoeveel hoger de maandlasten worden, is afhankelijk van de rente die je nu betaalt en de actuele rentestanden. Vraag daarom altijd advies aan een hypotheekadviseur. Die kan een rekensom maken van de kosten, de baten en de terugverdientijd in jouw specifieke geval.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *