Kiezen voor duurzame verf

Kiezen voor duurzame verf

Je wil de woonkamer een nieuwe kleur geven of de slaapkamer een make-over geven. Er komt een verfklus aan en je wil deze keer eens kijken naar een alternatief voor normale verf.

Een duurzame optie die lang mee gaat en beter voor de wereld is. Duurzame verf gebruikt grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu. En niet alleen het productieproces is duurzaam, maar ook mensvriendelijk, waarbij werknemers onder goede omstandigheden werken en eerlijke compensatie ontvangen voor hun inzet. In deze blog delen we over wat je opties zijn voor betere verf.

Waar wordt duurzame verf van gemaakt

Duurzame verf wordt vaak vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen. Met zo min mogelijk fossiele inhoud, waardoor de chemische bewerking beperkt is. Dit is een stuk beter voor het milieu. Maar het biedt ook economische voordelen. De kwaliteit is beter, waardoor de verf langer meegaat, en het resulteert in verminderde uitstoot van giftige stoffen en CO2. Verfproducten met bindmiddelen van herwinbare grondstoffen, zoals lijnolie, hennep, soja, natuurharsen, waterglas en kalk, zijn minder belastend dan die met bindmiddelen.

Bio-based verf

Helaas is het bijna onmogelijk om verf volledig uit biologische materialen te maken. Daarom wordt muurverf, dat gedeeltelijk uit biologische, hernieuwbare bronnen bestaat, bio-based genoemd. Het percentage biologische grondstoffen in de totale samenstelling varieert. Bij het kopen van biobased muurverf is het belangrijk om te letten op het percentage biologische grondstoffen in het product. Zo zie je wat er daadwerkelijk voor duurzame stoffen in zitten.

Verf op waterbasis

Kies bij voorkeur voor een verf op waterbasis, ook wel watergedragen verf. Dit is zowel vriendelijker voor jou als voor het milieu. De geur van de verf is minder sterk en verdwijnt sneller in huis. Bovendien bevatten watergedragen verven minder schadelijke stoffen, waardoor hun impact op het milieu kleiner is. Een bijkomend voordeel is dat wanneer je knoeit of je handen onder zitten, dit makkelijker schoon te krijgen is. Zo loop je niet de volgende dag nog met verfspetters op je armen rond.

Leemverf en kalkverf

Leemverf bestaat hoofdzakelijk uit klei en een aantal ondersteunende materialen. Het staat bekend om zijn uitstekende dekking en hechting. Het is een zeer ademende verf met een prachtige witte kleur, iets minder intens dan standaard wit. Kalkverf bestaat hoofdzakelijk uit kalk als bindmiddel, soms ondersteund door caseïne of plantaardige celstof. Het is een zeer ademende verf die dampdoorlatend en schimmelwerend is. Een goed alternatief om iets beter voor de wereld te zijn.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *