Massale interesse voor windmolen voor eigen stroom


Massale interesse voor “stukje” windmolen om eigen stroom op te wekken.

Het op een na grootste ‘crowdfunding’-project ter wereld is een feit.

Harm Reitsma van Windcentrale in NOS Journaal van 31 oktober:

Ruim 5.500 Nederlandse huishoudens gaan vanaf 1 januari 2013 hun eigen stroom opwekken. Dit kan omdat zij een of meerdere “stukjes” van een windmolen hebben aangekocht via de Windcentrale. De Windcentrale zette eind juni dit jaar twee windmolens in Delfzijl ‘te koop’. In minder dan 5 maanden hebben ruim 5.500 huishoudens één of meerdere “stukjes”, genaamd Winddelen, van deze windmolens gekocht. Het is wereldwijd de eerste keer dat een particulier energieproject van zo’n omvang van de grond komt. In totaal is er 7 miljoen euro bijeengebracht en hiermee is de Windcentrale meteen ook het op één na grootste crowdfundingproject ter wereld. Initiatiefnemer Harm Reitsma: ‘De enorme interesse voor Winddelen heeft onze verwachtingen overtroffen. Voor ons is dit het bewijs dat we aan de vooravond staan van een transitie op de energiemarkt, waarbij mensen hun eigen stroom zullen gaan opwekken.’ De winddeelkopers kunnen in elk geval de komende 16 jaar vooruit.

De voordelen van zon, wind en water zijn enorm: deze bronnen blijven altijd bestaan, zijn schoon, nagenoeg overal ter wereld aanwezig en meestal niemands ‘eigendom’. Iedereen moet energie kunnen krijgen uit deze bronnen, vindt De Windcentrale. ‘Ook als je geen dak hebt voor zonnepanelen. Door het delen van wind, en dus de opbrengsten ervan, komen alle voordelen direct te liggen bij mensen zelf. Dit eerste succes is dus een geweldige ‘boost’ voor de ontwikkeling van groene energie en dan met name windenergie op land.’

Op de wachtlijst voor een stukje molen
Omdat de aanmeldingen via de website nog steeds binnenstromen, blijft de inschrijving bij De Windcentrale open staan. Reitsma: ‘We willen niemand teleurstellen en zijn dan ook per direct op zoek naar nieuwe windmolens om te delen. We hopen dat we de mensen op de wachtlijst snel blij kunnen maken en kunnen laten participeren.’ Niet alleen particulieren hebben interesse. De Windcentrale krijgt ook veel belangstelling van energiebedrijven, woningcorporaties en belangenverenigingen die geïnteresseerd zijn om Winddelen aan te bieden aan hun klanten of leden. ‘Deze belangstelling juichen wij enorm toe omdat wij als doelstelling hebben om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Hoe groter ons bereik des te beter’, aldus Harm Reitsma.

Steun van Stichting DOEN
Stichting DOEN ondersteunt de Windcentrale uit de middelen van de Nationale Postcode Loterij. Nina Tellegen, algemeen directeur van Stichting DOEN: ‘De Windcentrale zorgt er voor dat duizenden mensen zelf duurzame energie in de buurt op kunnen wekken. Met onze ondersteuning leveren we een bijdrage aan het stimuleren van het opwekken van groene stroom in Nederland en aan het terugdringen van de uitstoot van CO2. De Windcentrale is een goed voorbeeld van werken aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen, en daarom steunen we hen van harte.’

Over De Windcentrale
De Windcentrale is opgericht in 2010 met als doel om de transitie naar duurzame energie in Nederland te versnellen. Door de mogelijkheid te bieden om mede-eigenaar te worden van een windmolen kan iedereen profiteren van de voordelen van windenergie. Dit leidt tot een breder draagvlak voor windenergie wat cruciaal is om de Europese duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland van 14% duurzame opwek voor 2020 te bereiken. Met de Windcentrale kan elke particulier nu zijn eigen echt groene stroom opwekken tegen een vaste lage prijs. Dat was hiervoor alleen mogelijk met zonnepanelen. Echter, voor zonnepanelen is èn een behoorlijk budget nodig èn een geschikt dak met voldoende zonlicht.

De ambities zijn groot. De Windcentrale wil uiteindelijk minimaal 1 op de 20 huishoudens in Nederland hun eigen energie laten opwekken middels Winddelen. De Windcentrale zelf draait op duurzame energie van Harm Reitsma en Anne Janssens. Harm heeft voorheen onder meer gewerkt voor Econcern en Anne voor KPN. Voor de ontwikkeling van dit model heeft de Windcentrale een financiële bijdrage ontvangen van Stichting DOEN en het Rabobank Projectenfonds. De Windcentrale werkt samen met 100% duurzame energieleverancier Greenchoice.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.