Milieuvriendelijk je tuin bestraten

Milieuvriendelijk je tuin bestraten

Geen bestrating is de meest milieuvriendelijke bestrating. Namelijk hoe groener je tuin; des te beter de natuurlijke waterafvoer en het grondwaterpeil. Wanneer je toch tuintegels of halfverharding overweegt, zijn er voor het milieu verschillende zaken om rekening mee te houden. Hoe kies je de meest milieuvriendelijke bestrating?

Milieuvriendelijk de tuin bestraten, doe je door de keuze van het materiaal. Aspecten die de milieu impact beïnvloeden zijn;

  • Soort materiaal (biologisch afbreekbaar of recyclebaar)
  • Winning van grondstof
  • Levensduur
  • Energieverbruik tijdens productie en transport
  • Onderhoud
  • Waterdoorlaatbaarheid
  • Mate van warmte afstoten

Tuintegels

Als je kiest voor tegels dan kun je het best gaan voor betonnen bestrating. Let hierbij op tegels met de keurmerken Milieukeur en, of DUBOkeur. Tegels met deze keurmerken belasten het milieu minder tijdens het productieproces en gaan lang mee. Ook bestaan er tegels met een waterbufferingssysteem. Ze absorberen het regenwater en geven dit vervolgens langzaam af aan de grond eronder.

Kijk vooral naar tweedehands materialen voor je bestrating. Dit is niet alleen goedkoper, er hoeven ook geen nieuwe tegels voor gemaakt te worden. Regelmatig worden er zelfs tegels aangeboden die gratis af te halen zijn.

Natuursteen als tuinbestrating is het minst duurzaam. Omdat steen erg zwaar is, zorgt dit bij lang vervoer voor veel CO2-uitstoot. Let dus op het land van herkomst. Ga bij voorkeur voor onbewerkte stenen uit Nederland of omgeving en kies niet voor (gepolijste) natuursteen uit verre landen.

Tegels houden in de zomer de warmte vast waardoor je tuin sneller uitdroogt. Tegels zijn één van de belangrijkste redenen dat het in de steden ‘s zomers een stuk warmer is dan in landelijke gebieden. Daarnaast kan bestrating zorgen voor een overbelaste riolering. Bij hoosbuien of veel regen heeft het riool dan teveel water in een korte tijd te verwerken. En dit kan voor flink wat overlast zorgen! Wanneer je toch voor tuintegels kiest, zorg dan in ieder geval voor milieuvriendelijke materialen en een open bestratingspatroon.

Duurzaam alternatief: halfverharding

‘Halfverharding’ bedekt de bodem en laat tegelijk het regenwater door. Er zijn verschillende soorten halfverharding. Natuurlijke halfverharders helpen het onkruid tegenhouden en warmen minder op dan tegels. Het nadeel is dat deze halfverharding jaarlijks moet worden aangevuld. Boomschors of houtsnippers zijn de beste keuze voor het milieu. Gebruik liefst wel Europees hout en in ieder geval voorzien van een FSC- en PFEC- keurmerk.

Voor intensiever gebruik kun je beter niet kiezen voor grind of schelpen. Dit zijn schaarse grondstoffen die bij de winning het landschap aantasten en daarom minder milieuvriendelijk. Gebruik in dat geval liever (klei)schelpen, gravel of split voor paadjes in de tuin. Ook kun je kiezen voor vlonders. Houd er wel rekening mee dat je dan worteldoek nodig hebt tegen het onkruid.

Groene aanslag op bestrating verwijderen

Met uitzondering op bestrating van natuurlijke materialen heeft iedere verharding te maken met groene aanslag. Vooral de plekken die veel in de schaduw liggen. Gebruik hiervoor nooit chemische reinigers of producten zoals bleek. Dit is erg schadelijk voor het milieu en de omliggende beplanting. Een hogedrukreiniger is, op het waterverbruik na, een milieuvriendelijker alternatief. Het nadeel hiervan is dat het de bestrating aantast waardoor de groene aanslag nog sneller terug komt. Een betere manier is gebruik te maken van kokend water. Of het allerbeste; regelmatig eventueel mos wegvegen en de rest gewoon laten zitten. Want hoe storend is dit extra groen in je tuin eigenlijk?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.