Nederland in 2050 gasvrij met de warmtepomp

De overheid heeft besloten dat alle woningen in 2050 gasvrij moeten zijn. Dat lijkt een flinke uitdaging, gezien het feit dat ruim zeven miljoen Nederlandse huishoudens gas gebruiken in hun woning. Hoe kunnen we ons huis verwarmen en warm blijven douchen zonder gas? De oplossing is dichterbij dan je denkt. Maak je huis gasvrij en toekomstklaar met een warmtepomp.

Wat is een waterpomp en hoe werkt het?

De waterpomp werking heeft wat weg van de werking van een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de koelruimte om de gewenste koude temperatuur te creëren, en geeft de onttrokken warme lucht af aan de achterzijde. Waar een koelkast warmte onttrekt, neemt een waterpomp de warmte juist op. Dit wordt opgenomen vanuit uit de lucht, bodem of uit grondwater. De warmte wordt opgenomen in de pomp, waar het vervolgens wordt overgedragen aan de verwarmingssystemen in de woning. Zodra je de temperatuur van de thermostaat omhoog zet, of de douche of warme kraan aanzet, treedt de waterpomp in werking om de gewenste warmte af te geven.

Waterpomp als airconditioning

ZEROgas is specialist op het gebied van warmtepompen en levert varianten die ook fungeren als koelmachine. Dit doet de warmtepomp door zijn werking om te draaien. Op warmere dagen kun je de warmtepomp namelijk zo instellen dat deze kou opneemt in plaats van warmte, en zo kan werken als een verkoelende airconditioning.

Wat maakt een waterpomp duurzaam?

Conventionele verwarmingssystemen maken gebruik van fossiele brandstoffen om ruimtes te verwarmen. Een waterpomp is daarentegen schoner, veiliger, milieuvriendelijker en tevens goedkoper, omdat je met een warmtepomp minstens 40% bespaart op verwarmingskosten ten opzichte van conventionele verwarmingssystemen.
Soms wordt de duurzaamheid van waterpompen in twijfel getrokken, omdat een waterpomp elektriciteit gebruikt. Echter, het gasverbruik van conventionele verwarmingssystemen belast het milieu veel meer dan het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp. En als de elektriciteit wordt opgewekt doormiddel van zonnepanelen, kun je met een waterpomp jouw woning geheel CO2 en energie neutraal verwarmen.

Andere voordelen van een warmtepomp

Naast het feit dat een waterpomp schoner, veiliger, milieuvriendelijker en goedkoper is, zal een waterpomp het energielabel van je woning met 1 tot 2 stappen verbeteren, wat de waarde van je woning kan verhogen.
Daarnaast kun je een Investeringssubsidie duurzame energie aanvragen. De ISDE is een tegemoetkoming vanuit de overheid bij de aankoop van onder andere warmtepompen. Deze subsidie maakt de investering van de waterpomp lager en zo de terugverdientijd korter.

Klaar om jouw woning gasvrij te maken?

Een woning zonder gas is dichterbij dan je denkt! Hierboven noemden we al een keer ZEROgas als belangrijke speler op het gebied van warmtepompen. Zij hebben inmiddels al zo’n 120 warmtepompsystemen geïnstalleerd in Nederland en maken daarbij gebruik van A-merken warmtepompsystemen die ruimschoots onder de officiële geluidsgrens van 40 dB blijven. ZEROgas streeft ernaar zoveel mogelijk woningen gasvrij te maken en helpt ook jou hier graag bij.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.