Promotie van PUR-isolatie onterecht

PUR-isolatie-tonzon

Risico’s bij aanbrengen van PUR-schuim zwaar onderschat

Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014

Laatste update op 17 juni 2014

Vloerisolatie is een goede investering als het gaat om energiebesparing. Koude vloeren verlagen de (gevoels)temperatuur in woningen, waardoor er meer gestookt wordt. Zodoende wordt vloerisolatie stevig gepromoot, waarbij het aanbrengen van polyurethaanschuim (PUR) een veelgebruikte methode is. Ten onrechte, blijkt uit een zojuist uitgekomen onderzoeksrapport van GRID-Consult.

PUR-isolatie

De isolatiewaarde van purschuim valt in de praktijk enorm tegen. Het laagje is te dun, niet homogeen en onregelmatig. Heeft de vloer vloerverwarming, dan merkt men dat de kruipruimte nog veel te warm wordt. Gepurde vloeren worden om die reden al op grote schaal voorzien van een extra isolatielaag. In dit geval met Tonzon Thermoskussens die met wokkelschroeven in de purlaag worden bevestigd.

Worden er in het buitenland strenge eisen gesteld aan het spuiten van PURschuim, in Nederland wordt het als ‘milieuvriendelijk’ bestempeld. Schadelijke stoffen veroorzaken gezondheidsrisico’s en uiteraard ook milieuschade en dat terwijl het beloofde isolatie-effect te wensen overlaat. De auteur van het rapport, zelf werkzaam als energieprestatieadviseur, vond het tijd de claims tegen het spuiten van PUR (in vaktermen: in-situ PUR-isolatie) onder de loep te nemen en komt met een verbijsterende conclusie: “Alle bezwaren die tegen het in-situ sprayen van PURschuim ingebracht worden, blijken terecht.”

Claims
Het rapport zet alle claims tegen het aanbrengen van PUR-schuim op een rijtje:

■ Gassen die vrijkomen tijdens en zelfs dagen na het aanbrengen, zijn schadelijk voor de gezondheid – de woning zou gedurende deze periode eigenlijk ontruimd moeten worden.
■ De isolatiewaarde is in werkelijkheid veel lager dan beweerd wordt, onder andere doordat de schuimlaag vaak onzorgvuldig, in te korte tijd en te dun wordt aangebracht.
■ Het toegekende lage BTW-tarief van 6% is onterecht, onder meer omdat het niet aan de gestelde isolatieeisen voldoet.
■ Er is sprake van een ongunstig grondstof- en energieverbruik en dus een grote milieubelasting, vanwege de grote hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt. De CO2-reductie door de isolatie wordt hierdoor dus zwaar teniet gedaan; pas na gemiddeld 25 jaar (!) wordt milieuwinst gehaald.
■ Er wordt een groot afvalprobleem gecreëerd die blijkt bij de sloop van PUR-geïsoleerde woningen; het schuim is moeilijk te scheiden van de materialen waar het tegenaan gespoten is. Denk hierbij ook aan kabels etc.
■ Bij brand komen levensgevaarlijke gassen vrij.
■ De isolatiewaarde wordt slecht gedefinieerd, aangezien er sprake is van tegenstrijdige informatie. Een belangrijke factor hierin is het feit dat de schuimdikte na verloop van tijd in volume afneemt, doordat de gassen, die dus verantwoordelijk zijn voor de isolatie, ontsnappen.

Strengere eisen
De brancheorganisaties VENIN en SBVN beraden zich over hoe om te gaan met de informatie uit het rapport, zeker nadat Nieuwsuur begin mei ook pleitte voor strengere eisen bij het spuiten van PUR-schuim. Terwijl dit in andere landen al het geval is, mogen bewoners hier gewoon in huis blijven tijdens de isolatiewerkzaamheden. Aangezien energiebesparende maatregelen vandaag de dag aan populariteit winnen, is het van belang dat er in deze zaak zo snel mogelijk helderheid verschaft wordt.

Door: Nanny Schutte

Het rapport is als PDF te downloaden via een klik op het icoontje…

120513-PUR-kruipruimte

Kijk voor milieuvriendelijk isoleren op www.tonzon.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *