Emotionele schadevergoeding bij letselschade

Schadevergoeding

Wanneer iemand jouw antieke vaas laat vallen die 10.000 Euro waard was, staat het bedrag waarvoor je schadevergoeding zult vragen vast. Ook als iemand tegen jouw auto botst en jij de auto moet laten repareren voor 5000 Euro, ligt het schadebedrag vast. Maar hoe zit dat als jij emotionele schade hebt opgelopen na bijvoorbeeld een ongeluk? Het is dan veel minder duidelijk welk bedrag aan jou vergoed moet worden, ook al heb jij wel degelijk schade geleden. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Smartengeld

Immateriële schade moet onderscheiden worden van vermogensschade. Breek je een been, wordt jouw fiets beschadigd, of slaat iemand met een honkbalknuppel tegen jouw brievenbus, dan zijn dit geen vormen van immateriële schade. De schade is immers berokkend aan iets materieels, zoals een zaak, of er is sprake van lichamelijk letsel. Het is echter ook mogelijk dat jij immaterieel vervelende gevolgen ondervindt van de iets wat zich heeft voorgedaan. Dit kun je terugvinden in artikel 106 van het zesde Burgerlijk Wetboek. De meest voorkomende vorm van immateriële schade treedt op nadat iemand lichamelijk letsel heeft opgelopen. Hier kun je je eigenlijk ook makkelijk iets bij voorstellen. Wanneer iemand ernstig lichamelijk letsel oploopt, is dat vaak al een hele shock op zich. Maar het is ook zeer begrijpelijk dat iemand hierdoor verdrietig is, bepaalde activiteiten (misschien wel hobby’s) niet meer kan uitvoeren, iemand raakt in een sociaal isolement, hij heeft minder plezier in het leven, noem het maar op. Het blijft dus meestal niet bij het lichamelijk letsel. Dit gaat gepaard met ook immateriële schade. Dankzij artikel 6:106 van het Burgerlijk Wetboek is het mogelijk deze schade terug te vorderen. Dit noemen we smartengeld.

Hoeveel schadevergoeding krijg ik?

Hier kan helaas geen eenduidig antwoord op gegeven worden. Het hangt erg af van de feiten en omstandigheden in de situatie hoeveel smartengeld toegerekend zal worden. Gelukkig zijn er wel enkele aanknopingspunten, zoals: hoe ernstig is het geleden letsel? Hoe oud is degene met letsel? Welke gevolgen heeft het letsel met zich meegebracht? Hoe ernstig zijn deze? Met deze punten kun je een globaal idee krijgen of er een hoge schadevergoeding gevorderd kan worden.

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.