Stoeltje opknappen met Aquamaryn

Aquamaryn verven zijn duurzame en professionele schildersverven.

Heb je er wel eens aan gedacht dat oude stoeltje op zolder een tweede leven te geven met een nieuwe look? Het is een leuk klusje, waar je ongelooflijk veel voldoening uit haalt. Maar hoe begin je?

Verf voedt, beschermt en verfraait.
Als basisregel kun je hanteren dat je alleen oude verflagen hoeft te verwijderen als ze slecht zijn, dat wil zeggen: bladderen of bubbelen. Alles wat los zit moet verwijderd worden met een scherpe verfkrabber. Je kunt je voorstellen dat een verse laag verf op een loszittende ondergrond er net zo hard weer vanaf valt. Zonde van je werk dus. Niet de hele stoel hoeft kaal, als de oude verf op sommige plekken gewoon nog vast zit! Alleen wanneer je je stoel er letterlijk weer uit wilt laten zien als nieuw, zul je helemaal terug moeten naar het kale hout. Maar mijn stoel mag er best nog een beetje oud uit zien, maar wel met een verse laag verf.

Stoeltje opknappen met Aquamary Stoeltje opknappen met Aquamaryn

Ik heb de loszittende delen kaal gekrabt, en schuur de stoel nu egaal na. Na het schuren neem ik een stoffertje om al het loszittende stof en vuil te verwijderen. Daarna even goed ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc. Een biologisch schoonmaakmiddel, wat ook door schilders gebruikt wordt om te ontvetten. Mooie (duurzame!) bijkomstigheid is dat je dit product gewoon in je keukenkastje kunt laten staan, en kunt gebruiken voor je reguliere schoonmaak werk. Uiteraard moet de stoel nu eerst even goed drogen.

Zeker wanneer er nu kale plekken zijn in het hout moet je eerst “gronden”. Ook wanneer je een intacte verflaag hebt mat geschuurd verdient het de voorkeur toch een laagje grondverf aan te brengen. Hiermee verstevig je de uiteindelijke verflaag. Hoewel mijn stoeltje straks groen wordt, gebruik ik toch mijn witte Aqualin grondverf (Aqualin staat voor watergedragen lijnolie verf, zonder acrylaat!). De witte grondverf heb ik nog, en ik vind het zonde om een nieuwe pot op kleur te maken. Als je veel schilderwerk hebt is het natuurlijk prettig je grondverf ook op kleur te laten maken! Maar je kunt ook vast een scheutje van je lakverf door de grondverf gieten, en hem zo ene kleurtje geven.
Een laag grondverf hoeft niet helemaal te dekken. Het gaat er om dat je een hechtlaag creeert voor je aflaklaag. Als de grondlaag droog is (na 24 uur), kun je deze heel licht opschuren, om eventuele kwaststrepen er uit te schuren, daarna weer stoffen en ontvetten.

Nu mag het echte werk beginnen! Het aflakken. Ik gebruik Aqualin glans in de kleur ”write”. Houd er rekening mee dat een watergedragen product wat meer laagdikte nodig heeft dan een conventionele terpentine verf. Je zult merken dat de verf wat dun aanvoelt. Je moet even handigheid krijgen in het gebruiken van de juiste hoeveelheid verf voor een mooie egale vloei. Als je veel kwaststrepen ziet in je droge laag heb je te weinig verf gebruikt: de verf kon niet goed “dicht” vloeien, doordat de laag te schraal was aangebracht. Als je zakkers hebt was de laag te dik. De zakkers kun je na 48 uur voorzichtig wegschuren.

Voordat je de tweede laag gaat aanbrengen (na 48 uur drogen) hoef je alleen te schuren als er oneffenheden in de eerste laklaag zitten. Anders kan de tweede laag er gewoon overheen. Houdt wel rekening met de droogtijd! Niet te snel willen, dan wordt het een rommeltje.

Veel plezier van je nieuwe oude stoel!

Als finishing touch dompel ik twee pootjes van mijn stoel in een ander kleurtje. Geinig, alsof ie op stap is geweest in een verffabriek. Wacht een week voordat je de stoel intensief gaat gebruiken! De verf voelt wel droog, maar de echte doorharding duurt langer.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.