Van het gas af met een warmtepomp

Van het gas af met een warmtepomp

Wil je van het aardgas af en overstappen op een duurzame manier van verwarmen? Geweldig, je brengt ons een stap dichterbij een aardgasvrij Nederland! Met deze overstap draag je bij aan het milieu en bespaar je op je energierekening. Vaak wordt er gekozen voor een warmtepomp, alleen niet alle woningen zijn hiervoor geschikt. Daarom kijken we naar meerdere opties; de lage-temperatuur- warmtepomp, de hybride warmtepomp en de nieuwe hoge-temperatuur-warmtepomp.

De warmtepomp, een duurzame oplossing voor verwarmen

Allereerst een korte toelichting over de werking van de warmtepomp en waarom dit systeem ideaal is om van het gas af te stappen.

Een warmtepomp neemt warmte op uit de lucht, bodem of uit grondwater en geeft deze warmte af aan het water in de leidingen, radiatoren en buizen van de (vloer)verwarming. Een warmtepomp verbruikt geen gas, maar elektriciteit. Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp belast het milieu vele malen minder dan het gasverbruik van cv-ketels. Daarnaast kun je met bepaalde type warmtepompen ook koelen.

Met een warmtepomp bespaar je gemiddeld 10 tot 35% op je energiekosten. Het financiële voordeel wordt nog groter als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen. Met deze combinatie kun je je woning geheel CO2 en energieneutraal maken. Deze voordelen maken de warmtepomp tot een populair verwarmingssysteem.

Van het gas af met een warmtepomp 2

Wat is de beste oplossing voor jouw woning?

• De traditionele warmtepomp

De traditionele warmtepomp wordt ook wel een lage-temperatuur-warmtepomp genoemd. Deze warmtepomp verwarmt het verwarmingswater tot een temperatuur van 35 tot 45 graden. Deze temperatuur is voldoende in een goed geïsoleerd huis, dat voorzien is van vloerverwarming of lage- temperatuur-radiatoren. Veel woningen in Nederland zijn echter niet optimaal geïsoleerd. De bestaande, vaak oude radiatoren in deze huizen zijn bedoeld voor water met een hoge temperatuur en zijn slecht warm te krijgen met een traditionele warmtepomp.

Een oplossing is het isoleren van je woning, maar dit is natuurlijk een grote ingreep. Gelukkig zijn er ook andere opties, zoals een warmtepomp in hybride opstelling en een hoge-temperatuur-warmtepomp.

• De hybride warmtepomp

Je kunt kiezen voor een hybride systeem: bijvoorbeeld een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Waarom kiezen voor deze combinatie? Moderne cv-ketels zetten energie erg efficiënt om in warmte. De traditionele warmtepomp kan hier niet tegenop in een minimaal tot slecht geïsoleerde woning, zoals hierboven uitgelegd.

Het nadeel is natuurlijk dat cv-ketels nog altijd op aardgas werken. De hybride warmtepomp is een alternatief waarbij je minder aardgas gebruikt en een hoog rendement haalt. Bij dit systeem verwarmt de duurzame warmtepomp je huis en in sommige gevallen ook het tapwater. Als er echter snel of veel warmte nodig is, kan de cv-ketel bijspringen. Bijvoorbeeld wanneer het buiten vriest.

• De hoge-temperatuur-warmtepomp

Een andere interessante optie is de ‘hoge-temperatuur-warmtepomp’, die momenteel in ontwikkeling is. Een gemiddeld geïsoleerd huis heeft een watertemperatuur in de radiatoren nodig van 70 tot 80 graden. De traditionele warmtepomp krijgt dit niet voor elkaar, een hoge-temperatuur-warmtepomp daarentegen wel. Deze warmtepomp krijgt de bestaande radiatoren, en dus de woning, wél warm.

Onder andere Feenstra ontwikkelt momenteel, samen met energieleverancier Vattenfall en enkele partners, een hoge-temperatuur-warmtepomp. Het systeem is positief getest in laboratoria en klimaatkamers, en wordt momenteel getest in verschillende woningtypen met uiteenlopende bewoners. De proef verloopt naar tevredenheid en we verwachten de hoge-temperatuur-warmtepomp snel te kunnen aanbieden.

Welk type warmtepomp gaat jouw woning gasvrij maken?

Je wilt natuurlijk niet een warmtepomp aanschaffen om vervolgens niet dezelfde warme temperatuur te krijgen als van je oude cv-ketel. Comfort-beleving is de prioriteit. Laat je daarom voor het aanschaffen van een warmtepomp altijd informeren door een specialist.

Lijkt de hoge-temperatuur-warmtepomp het meest geschikt voor jouw woning? Houd de voortgang van dit product in de gaten op Zorgeloos Wonen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.