Voordelige woningaanpassingen om te verduurzamen en de waarde te vergroten

Voordelige woningaanpassingen om te verduurzamen en de waarde te vergroten

Bij het kopen van een huis let je natuurlijk op de vraagprijs, de ligging van de woning en de ruimte die het biedt. Dat zijn belangrijke zaken die meespelen in de beslissing om een bod te doen. Maar even belangrijk is, dat het huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd is, of dat er een goede en energiezuinige centrale verwarming is. Als je hier zelf niet voldoende vanaf weet, laat je je in eerste instantie adviseren door je makelaar. Maar soms heeft het huis van je dromen niet alles wat je hoopte op het gebied van duurzaamheid. Gelukkig kun je na de aankoop zelf nog wat efficiënte aanpassingen doen.

Isoleren

De warmte die je in huis hebt, wil je natuurlijk niet direct weer kwijtraken aan de buitenlucht. Het is een feit dat bij veel bestaande woningen ongeveer 20 procent van de warmte verloren gaat via de muren. Dat is natuurlijk zonde en eigenlijk ook onnodig. Door de spouwmuren te isoleren kun je dit eenvoudig voorkomen. Het is een gemakkelijke oplossing die ook in verhouding niet eens zo duur is. De makelaar kan bij de aankoop aangeven of het huis goed geïsoleerd is. Maar als dat niet het geval is, hoeft dat zeker geen reden te zijn om het huis te laten gaan, omdat je dit zo hebt opgelost. Het scheelt je voor de toekomst een hoop stookkosten. Datzelfde geldt voor het isoleren van het dak.

Zonnepanelen

Energiebesparing begint natuurlijk bij jezelf. Je bent bewust van de stand-by stand van de apparaten die je in huis hebt, je hebt bijvoorbeeld ook led verlichting. En je haalt de stekkers van de opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Maar je kunt er natuurlijk niet omheen dat je de hele dag elektriciteit gebruikt. Dan kan het de moeite waard zijn om zelf zonnepanelen te installeren. Je kunt hiermee een hoop besparen op je energierekening. Daarnaast kun je ook een zonneboiler installeren. Voor dit laatste is het wel belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor het opslagvat. Je makelaar kan je daarbij adviseren over eventuele oplossingen. Het is zeker de moeite van het overwegen waard, omdat het een relatief kleine investering is.

Duurzaam wonen is een investering voor de lange termijn

De aanpassingen die je in je huis doet om het duurzamer te maken, zijn niet alleen om je maandelijkse lasten te verminderen. Je makelaar zal ook bevestigen wat de voordelen zijn voor de langere termijn. Het is een feit dat huizen met dit soort energiezuinige oplossingen, goed in de markt liggen. Dus mocht je in de toekomst groter willen gaan wonen en dus je huis verkopen, dan kunnen de aanpassingen die je nu doet, de verkoop gemakkelijker maken. Je makelaar kan je adviseren wat hierbij de juiste beslissingen zijn, ook gelet op het type huis. Dus als je twijfelt wat de beste aanpak is, bijvoorbeeld HR++ glas, vloerisolatie of toch een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel, dan ben je daarvoor ook bij de makelaar aan het juiste adres. Je makelaar heeft inzicht in de markt en kan dus goed inschatten wat een goede en duurzame oplossing is. Zowel voor dit moment, als voor de toekomst.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *