Voorstel maatschappelijke alliantie levert 2000 banen op

Eigen duurzame energie voor iedereen.

Duurzame energie is voor alle huishoudens mogelijk met het plan van een brede alliantie van organisaties uit de samenleving, bedrijfsleven en overheden. Het plan is simpel: vereenvoudig de regelgeving en een doorbraak voor het zelf produceren van duurzame energie voor eigen gebruik ligt voor het grijpen. Dat levert ook nog eens tweeduizend banen op.

In een brief aan de Tweede Kamer roept de alliantie op om een eerste concrete stap te zetten naar stabiel duurzame energiebeleid. Een eerste stap om het voor alle huishoudens mogelijk te maken om duurzame energie te produceren voor eigen gebruik. Momenteel is dit alleen mogelijk voor woningbezitters die kunnen investeren in zonnecellen op het eigen dak. Door de wet- en regelgeving iets te vereenvoudigen wordt dit voor alle huishoudens mogelijk.

In het voorstel van de alliantie wordt het voor alle kleinverbruikers van energie ook mogelijk om kleinopwekker te worden. Het is dan mogelijk om gezamenlijk duurzame energie te gaan opwekken en deze te laten verrekenen met de energie die thuis gebruikt wordt.

Teun Bokhoven, voorzitter van de brancheorganistatie Duurzame Energie-koepel: "Dit voorstel maakt het voor bewoners van een flat mogelijk om ook zelf zonne-energie op te gaan wekken. We verwachten dat deze eerste stap in één jaar al € 500 miljoen aan investeringen losmaakt en daarmee 2000 nieuwe banen op gaat leveren."

Ook de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond zijn enthousiast: ‘Investeren in duurzame energie bij huurwoningen wordt nu een stuk interessanter, zodat we daarmee de woonlasten kunnen beperken”.

Voor de circa 400 lokale initiatieven, waarin huishoudens samen duurzame energie willen produceren, valt met dit voorstel een belangrijke barrière weg. "Het wordt voor cooperatieve energiebedrijfjes veel makkelijker om zelf duurzame energie te gaan opwekken" aldus e-Decentraal voorzitter Bart Jan Krouwel. "Voor gemeenten is dit dubbel belangrijk" vult Thijs de la Court namens de VNG aan. "De duurzaamheidsdoelstellingen komen zo binnen bereik. En het stimuleert mensen ook om samen aan de slag te gaan waardoor de sociale cohesie wordt versterkt."

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.