Wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Naast dak-, vloerisolatie en isolerend glas, kun je ook de spouwmuur (laten) isoleren. Spouwmuur isolatie is de meest kosteneffectieve manier voor de verduurzaming van je woning. Dit is met name van toepassing op woningen die tussen circa 1920 en 1980 zijn gebouwd.

Bij het ontbreken van spouwmuurisolatie is het aanbrengen hiervan een zeer goede en duurzame investering.Isolatie in spouwmuren die tussen 1980 en 1990 is aangebracht, kan inmiddels een sterk verminderende werking hebben. Voor deze muren kan verwijdering of na isoleren de beste optie zijn. Spouwmuren van woningen uit de jaren ’90 of later zijn vrijwel altijd tijdens de bouw goed geïsoleerd.

Wat is een spouwmuur?

Voor spouwmuur isolatie is de aanwezigheid van een spouwmuur noodzakelijk. Wat is een spouwmuur precies? Dit is een muur aan de buitenzijde van woningen die uit twee delen bestaat. Hierbij wordt de binnenmuur gescheiden van de buitenmuur door de spouw; een lege ruimte tussen de muren. De functie van een spouwmuur is dat vocht, zoals regen, minder snel doorslaat naar de binnenmuren. Door de spouw heeft vocht namelijk de kans te verdampen en ventileren.

Hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?

Woningen met een bouwjaar voor 1975 hebben waarschijnlijk wel een spouwmuur maar niet direct geïsoleerd tijdens de bouw van de woning. Wanneer hier in de spouw geen isolatie aanwezig is, kan een woning zo´n 35% van de warmte verliezen via de muren. Bij woningen gebouwd na ‘75 is zeer waarschijnlijk al wel isolatie aanwezig. Vaak is de kwaliteit hiervan in de loop der jaren dermate hard achteruit gegaan, dat na-isolatie interessant is.

Overweeg je spouwmuurisolatie of na-isolatie van de gevels maar twijfel je of de woning wel een spouwmuur heeft? Er zijn naast het bouwjaar nog een paar punten waaraan je dit kunt herkennen.

  • Wanneer je de bouwplannen of – tekeningen hebt, is dit het makkelijkst. Zie je een ruimte tussen de binnen- en buitenmuren dan is dit waarschijnlijk een spouw.
  • Daarnaast kun je kijken naar de dikte van de muur wanneer je in de deuropening staat. Wanneer deze dikker (breder) is dan 25 centimeter, is er zeker een spouw aanwezig. Meet je minder, dan heb je geen of een hele smalle spouwmuur.
  • Je kunt ook kijken naar specifieke details in de muur, zoals stootvoegen of ventilatieroosters. Een stootvoeg is een niet opgevulde ruimte tussen twee stenen. Beiden zijn bedoeld voor de ventilatie van de spouw en zitten vaak aan de onderkant van de muur. Een andere herkenning zijn spouwankers. Dit zijn ijzeren pennen die de binnen- en buitenmuur bij elkaar houden.

Om het 100% zeker te weten, kun je het beste een isolatiespecialist inschakelen. Deze kunnen de aanwezigheid en breedte van de spouwmuur exact vaststellen maar ook de huidige staat van de isolatie. Dit doen ze door middel van een speciale camera.

Kosten en besparing spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie verschillen per isolatiebedrijf en soort woning. Reken op een prijs tussen ongeveer de 25 en 30 euro per vierkante meter. Wanneer je spouwmuur goed geïsoleerd is dan geeft dit een gasbesparing tot maar liefst 30%. Deze investering heeft daarmee een terugverdientijd van drie tot vijf jaar. Dat betekent dat het rendement op de investering dus erg hoog is. Daarbij is er een subsidie beschikbaar; de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) regeling.

De ISDE subsidie voor huiseigenaren is ongeveer 15% bij het nemen van één maatregel, zoals spouwmuurisolatie. Wanneer je twee maatregelen of meer neemt dan krijg je ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatie aan subsidie. Zoals bijvoorbeeld in combinatie met vloer- of dakisolatie, of de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. De precieze subsidie en mogelijkheden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *