Waterontkalker kopen, waar kun je op letten?

OmegaWater - De Betere Wereld

Een waterontkalker is een makkelijke manier om je water kalkvrij te maken. Wanneer er veel kalk in het water zit dan noemen we dit ‘hard’ water. Hoe hard je kraanwater is, verschilt per regio. De provinciën Overijssel, Noord-Brabant en Limburg hebben het hardste water in Nederland. Wanneer je een waterontkalker wilt kopen om je water zachter te maken, waar kun je dan op letten om een goede keuze te maken?

Waarom een waterontkalker kopen?

Een waterontkalker draagt op verschillende manieren bij aan een betere wereld. Het is namelijk duurzamer, beter voor mens en milieu. Vooropgesteld; voor je gezondheid hoef je het water niet te ontkalken. Je kunt dit gerust drinken. Wel is ‘zacht’ water beter voor je huid en haar. Kalk in water zorgt namelijk voor een drogere huid en doffer haar.

Het grootste voordeel van ontkalkt water is dat je huishoudelijke apparaten energiezuiniger zijn en langer meegaan. Denk hierbij aan witgoed zoals de wasmachine, vaatwasser, waterkoker en koffieapparaat. Dit komt omdat kalk neerslaat op de verwarmingselementen. Ook heb je minder onderhoud nodig aan cv-installaties, kranen en leidingen.

Daarnaast scheelt het soms wel de helft aan schoonmaakmiddelen. Vooral met al het kalk in de badkamer. Omdat kalk de eigenschap heeft dat het zich aan water bindt, heb je met kalkvrij water bovendien veel minder van een middel nodig voordat het zijn werk kan doen. Dit geldt ook voor persoonlijke verzorgingsproducten zoals shampoo en zeep. Dit kan wel voor de helft schelen!

Aandachtspunten bij het kopen van een waterontkalker

Bij de aanschaf van een waterontkalker zijn er verschillende punten waar je op kunt letten. Kies ten eerste voor een betrouwbare aanbieder en kwalitatieve materialen. Goedkoop is ook in dit geval meestal duurkoop. Kijk daarnaast naar het stroom- en zoutverbruik. Ook een goede doorstroomcapaciteit is een belangrijke factor. Dit zorgt ervoor dat wanneer er veel water tegelijk nodig is, het water blijft doorstromen zonder drukverlies. Tenslotte ga je voor een waterontharder die past bij je waterverbruik. Des te meer water je verbruikt, hoe grotere capaciteit je nodig hebt. Laat je hierover van tevoren goed over informeren.

Systeem: filter of magneet

Er zijn verschillende technieken om water te ontharden. De meest gebruikte systemen van een waterontkalker zijn een filter of magneet. Over deze laatste kunnen we kort zijn; er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit werkt voor minder kalk in je douche of huishoudelijke apparaten. Kies daarom voor een systeem dat werkt met een filter, niet op basis van (elektro) magnetisme.

100% kalkvrij

Er zijn aanbieders van waterontharders die kalkvrij water beloven, maar het niet leveren. Tot nu toe is een systeem met onthardingszout in combinatie met een ionenwisselaar het enige type die voor 100% kalkvrij water zorgt. Dit wordt gedaan door kleine bolletjes kunsthars. De kalkdeeltjes kleven aan deze harsbolletjes waarmee alle kalkdeeltjes uit het water worden gefilterd. Met behulp van zuiveringszout kunnen de harsbolletjes vervolgens weer schoon worden gespoeld.

Onderhoudsvrije waterontkalker

Er zijn verschillende aanbieders van waterontharders. Bijna elk apparaat in je huis heeft periodiek onderhoud nodig; de waterontkalker van Omega niet. Dit apparaat zorgt voor kalkvrij water zonder dat je deze hoeft schoon te maken. Door een slimme computersturing verloopt dit proces namelijk geheel automatisch. Het enige dat je nog hoeft te doen is af en toe de zoutvoorraad vervangen. Daarbij krijg je 15 jaar volledige garantie op het apparaat. Niet alleen op fabricagefouten, ook op normale slijtage door dagelijks gebruik. Gaat er ooit iets stuk? Dan komen ze bij je langs voor een kosteloze reparatie zonder verrassingen zoals voorrijkosten.

Iedere woonsituatie is anders. Dus wanneer je een waterontkalker wilt kopen, kun je het beste een vrijblijvende offerte aanvragen voor de exacte kosten van het apparaat en de installatie. Let daarbij ook op de voorwaarden en garanties.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.